Κορονοϊός: Αύξηση 539% στις εισαγωγές από τις αρχές Ιουλίου – Συναγερμός από τους ειδικούς για εμβολιασμό

Κορονοϊός: Αύξηση 539% στις εισαγωγές από τις αρχές Ιουλίου – Συναγερμός από τους ειδικούς για εμβολιασμό

«Ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές»

Σε αρκετά υψηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνεται καθημερινά, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει την επέλαση της χώρα, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και να καλούν τους πολίτες να προχωρήσουν τον εμβολιασμό τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ, η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα διαδέχτηκε και η αύξηση των νοσηλειών κατά 539% από τις αρχές του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την 1η Ιουλίου είχαμε 33 εισαγωγές, την 8η Ιουλίου 59, την 15η Ιουλίου 101, την 21η Ιουλίου 173 ενώ προχθές 178 μια αύξηση από τις αρχές του μήνα κατά 539%.

Η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη, ενώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις.

a

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκο Τζανάκη, πλέον έχει φτάσει πάνω από το 1,5 ο δείκτης μεταξύ νέων εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και εξιτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά στα νοσοκομεία γίνεται μία εξαγωγή για σχεδόν τρεις εισαγωγές ασθενών.

Ο κ. Τζανάκης, επικαλούμενος τα συμπεράσματα από τα μοντέλα που χρησιμοποιεί και τα οποία εκτιμούν την εξέλιξη της πανδημίας, βλέπει σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τις 300 καθημερινά το διάστημα μεταξύ τέλους Ιουλίου και αρχές Αυγούστου. Μάλιστα, προσδιορίζει το πικ του παρόντος κρούσματος της πανδημίας στη χώρα το διάστημα μεταξύ 15–20 Αυγούστου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε το πρωί της Κυριακής (25/07) στο OPEN, ο κ. Τζανάκης, «αν φτάσουμε τις 500 εισαγωγές τότε θα είναι δύσκολα και από την πίεση αυτή θα προκύψουν έκτακτα μέτρα».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ως τώρα οι πάσχοντες κάτω των 50 ετών και ανακύπτουν γρήγορα, με μικρό χρόνο νοσηλείας, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχει ανησυχία μετά την επιστροφή των νέων από διακοπές καθώς θα μεταδώσουν πιθανότατα τον ιό σε υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ο κ. Τζανάκης δεν παρέλεψε να εκφράσει και την ανησυχία του για την ανοδική πορεία των διασωληνώσεων από το Σάββατο.

Παυλάκης: Ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές

Για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα μίλησε στο OPEΝ ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι είμαστε στο κέντρο της νέας μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα επεκταθεί σε όλη την κοινωνία, κάτι το οποίο θα σημάνει και περισσότερα κρούσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν να κολλήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν, αλλά κολλάνε δυσκολότερα και νοσούν ηπιότερα, στέλνοντας μήνυμα για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πολίτες, καθώς όπως ανέφερε ο γιατρός, ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές.

Ο Γιώργος Παυλάκης εξήγησε ότι ο συνωστισμός είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγουμε καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει πανεύκολα σε εξωτερικούς χώρους συνιστώντας στους πολίτες να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι οι γάμοι, συναυλίες, πανηγύρια. Να τα ξεχάσουμε για φέτος».