Με νέους κανόνες για τους πολίτες η εστίαση και η ψυχαγωγία για το υπόλοιπο καλοκαίρι

Με νέους κανόνες για τους πολίτες η εστίαση και η ψυχαγωγία για το υπόλοιπο καλοκαίρι

Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι 31 Αυγούστου σε κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει και φέρουν πιστοποιητικό

Σε ισχύ μπαίνουν από αύριο, Παρασκευή 16 Ιουλίου και για όλο το καλοκαίρι, τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορονοϊού που φέρνουν άλλους κανόνες για τους πολίτες, όσον αφορά την εστίαση και την ψυχαγωγία.

Από 16 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με το 85% της χωριστικότητας. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να τσεκάρουν αν αυτοί που μπαίνουν μέσα πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ, οι πελάτες, εκτός από τη μάσκα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους και το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόησης, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού. Η πράσινη ένδειξη επιβεβαιώνει τα στοιχεία, και η κόκκινη ότι το πιστοποιητικό δεν είναι έγκυρο.

Τα καταστήματα που θα φέρουν τη σήμανση «Χώρος Covid Free» θα λειτουργούν στο εσωτερικό τους μόνο με εμβολιασμένους, ενώ οι υπαίθριοι χώροι εστίασης θα μπορούν να λειτουργήσουν και με ανεμβολίαστους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία και εστίαση μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία. Οι πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να μπουν εντός των καταστημάτων εστίασης, είτε για να πληρώσουν, είτε για να παραγγείλουν, είτε για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

Αθλητικοί χώροι

Οι αθλητικοί αγώνες θα γίνονται μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και μέχρι 8.000 τα κλειστά και για ανήλικους με σελφ τεστ στο στο 5% -από το 85% - της χωρητικότητας.

Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Παράλληλα, σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα τεστ που πρέπει να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα.