Εμβολιασμός παιδιών: «Θα συζητηθεί και για τις μικρότερες ηλικίες μέχρι 12 ετών»

Εμβολιασμός παιδιών: «Θα συζητηθεί και για τις μικρότερες ηλικίες μέχρι 12 ετών»

Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα μελετών για ηλικίες από 6 μηνών μέχρι και 12 ετών

Για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων με mRNA σκευάσματα μίλησε σήμερα, Τρίτη (13/07) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης.

Αναφερόμενος αρχικά στο σχέδιο εμβολιασμού των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Ζαούτης είπε στην ΕΡΤ ότι «τώρα έχουμε δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

«Τα παιδιά δεν είναι στην ομάδα που συζητιέται για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Προτεραιότητα έχουν οι υγειονομικοί» τόνισε ο κ. Ζαούτης και πρόσθεσε ότι «θα συζητηθεί ο εμβολιασμός και στις μικρότερες ηλικίες μέχρι 12 ετών», αναφέροντας ότι το φθινόπωρο θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις μελέτες για τα εμβόλια και σε μικρότερες ηλικίες, από 6 μηνών μέχρι και 12 ετών.

Περιγράφοντας τον τρόπο που δρα ο κορονοϊός και ιδίως οι μεταλλάξεις του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παιδιατρικής ανέφερε ότι «ο ιός ακολουθεί την πορεία με τη μικρότερη αντίσταση. Έχει βρει την ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ανοσία από τον εμβολιασμό και εκεί έχει χτυπήσει». Ενώ, όπως επισήμανε, ο κορονοϊός «θα βρει τους απροστάτευτους σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό και θα τους μολύνει. Μεταξύ αυτών είναι και οι κατασκηνώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο αφήνουμε μεγάλα κενά στο τείχος ανοσίας θα συνεχίσει η μετάδοση του ιού. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι έφηβοι» γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανισθεί.