Εστίαση: Πώς θα διαχωριστούν τα καταστήματα σε αμιγείς και μεικτούς χώρους – «Τσουχτερά» πρόστιμα

Εστίαση: Πώς θα διαχωριστούν τα καταστήματα σε αμιγείς και μεικτούς χώρους – «Τσουχτερά» πρόστιμα

Οι επιχειρηματίες πρέπει να δηλώσουν αν θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή όχι στην ΕΡΓΑΝΗ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η λειτουργία των εσωτερικών χώρων στον κλάδο της εστίασης, με την 15η Ιουλίου να έχει οριστεί ως ημερομηνία έναρξης, οπότε οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν δηλώσει, αν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους σε αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτούς.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αν και ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει, ότι ο διαχωρισμός των καταστημάτων να ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας να μετατεθεί για 5-10 αργότερα. Οι επιχειρήσεις ωστόσο θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εάν θα λειτουργήσουν τους χώρους τους ως αμιγείς ή μεικτούς. Εάν δεν το κάνουν, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα είναι επίσης υποχρεωμένες, να έχουν στην είσοδό τους ειδική σήμανση, που θα ενημερώνει τους πελάτες, εάν πρόκειται για χώρο αμιγή ή μεικτό. Το πρόστιμο για μη σήμανση στην είσοδο ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Τσουχτερά πρόστιμα από 3.000 ευρώ έως και 10.000 ευρώ θα επιβάλλονται στις επιχειρήσεις, που δεν τηρούν την πληρότητα, που έχουν δηλώσει. Επίσης, προβλέπεται αναστολή λειτουργίας από 7 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης θα μπαίνει λουκέτο με αφαίρεση αδείας της επιχείρησης.

Οι έλεγχοι θα γίνονται από διάφορες υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το ΣΕΠΕ, τη γ.γ. Εμπορίου –Προστασίας του Καταναλωτή και την Πολιτική Προστασία.

Πρόστιμα και για τους πελάτες

Πρόστιμα όμως προβλέπονται και για τους πελάτες. Έτσι, εάν κάποιος βρίσκεται σε χώρο που απευθύνεται αμιγώς σε εμβολιασμένους, ενώ δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν φέρει πλαστό έγγραφο, το πρόστιμο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ.

Η διαδικασία ελέγχου των εγγράφων

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία στο gov.gr η ειδική εφαρμογή, την οποία θα "κατεβάζουν" σε συσκευή κινητού τηλεφώνου οι επιχειρήσεις, για να ελέγχουν τα bar code των εγγράφων εμβολιασμού ή των τεστ των πελατών. Η εφαρμογή θα έχει τρεις χρωματικές ενδείξεις:

- Πράσινη όταν πρόκειται για πελάτη που έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει με κορωνοϊό
- Κίτρινη για πελάτη που φέρει αρνητικό τεστ κορωνοϊού
- Κόκκινη για λανθασμένο ή μη αληθές έγγραφο.

Στο διαδίκτυο όλες οι επιχειρήσεις

Οι πελάτες θα μπορούν μέσω αναζήτησης στο gov.gr, να ενημερωθούν εάν το κατάστημα το οποίο θέλουν να επισκεφτούν, είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτής λειτουργίας.

Επίσης, το πλαίσιο της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων, οι πολίτες θα μπορούν επίσης να ενημερώνονται, εάν η επιχείρηση που επιθυμούν να επισκεφτούν έχει παραβιάσει τα ανωτέρω μέτρα.

1
σχόλιο
  1. avatar Γεωργία Κπ

    Όλοι θα διαλέξουν να λειτουργούν σαν μεικτους χώρους. Εκτος εάν η κυβέρνηση δεν πει ότι μόνο σε χώρους με εμβολιασμενούς θα επιτρέπετε ο χορός. Εε τότε θα εμβολιαστούν όλοι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...