Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η μικρή Λυδία – Τι λένε οι ειδικοί για την προσαρμογή της

Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η μικρή Λυδία – Τι λένε οι ειδικοί για την προσαρμογή της

«Δεν μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί κρύβοντάς του την αλήθεια»

Στην οικογένεια της Καρολάιν που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά βρίσκεται πλέον η μικρή Λυδία, κόρη της άτυχης 20χρονης, , μετά την απόφαση ανάθεσης της προσωρινής της επιμέλειας.

«Η προσαρμογή του παιδιού πρέπει να γίνει σε ηρεμία από τα ΜΜΕ ή από όλους τους περίεργους που θα θελήσουν να δουν πώς περνά στο νησί», δήλωσε στην ΕΡΤ η Χαρίκλεια Θεοδώρου, Δημοτική Σύμβουλος Αλοννήσου, με αφορμή την απόφαση ανάθεσης της προσωρινής επιμέλειας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Θεοδώρου, γνωστή της οικογένειας της αδικοχαμένης Καρολάιν, η απόφαση αυτή ανακούφισε την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου.

«Πρόκειται για προσωρινή απόφαση. Εκκρεμεί το δικαστήριο για την οριστική επιμέλεια. Για ένα ή δύο μήνες, μέχρι να γίνει το οριστικό δικαστήριο, η μικρή Λυδία θα είναι στην Αλόννησο. Ήταν μια απόφαση αναμενόμενη. Το περιβάλλον της Καρολάιν προστατεύει και στέκεται διακριτικά απέναντι στο παιδί, μακριά από τη δημοσιότητα», είπε.

Όπως τόνισε η κ. Θεοδώρου, «η οικογένεια είναι κλεισμένη στο σπίτι και συναντάται μόνο με μια στενή, οικογενειακή, φίλη της κ. Σουζάνας, με την οποία πήραν μαζί το καράβι για να παραλάβουν το παιδί από την Αθήνα. Η μητέρα της Καρολάιν δεν είναι σε θέση να μιλήσει ακόμη σε κανένα», είπε και πρόσθεσε: «Αραίωσαν τα ΜΜΕ και άρχισε και εκείνη να βγαίνει, να πηγαίνει στην εργασία της και να συνεχίσει λίγο τη ζωή της. Αν μπει μια κανονικότητα στη ζωή της, η κ. Σουζάνα θα είναι καλά».

Γλυκά Νερά: «Το συναισθηματικό τραύμα θα είναι πολύ έντονο»

Από την πλευρά της, η παιδοψυχίατρος, Φρίντα Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι «προφανώς και μπορούνε να μείνουν τραύματα στο παιδί. Και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε. Είναι τραγικό, όχι γιατί έχει μνήμες, αλλά γιατί κόπηκαν οι δεσμοί στα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού με τη μαμά του. Είναι τα χρόνια που δημιουργείται ένας δεσμός με το πρόσωπο φροντίδας του, που συνήθως είναι η μητέρα. Αυτό καθορίζει όλους τους δεσμούς με τις μετέπειτα σχέσεις του. Το συναισθηματικό τραύμα, που δημιουργείται όταν βιαίως γίνεται η αποκόλληση από το πρόσωπο προσκόλλησης, είναι πάρα πολύ έντονο και θα είναι σε όλη του τη ζωή».

Σύμφωνα με την ειδικό, θα χρειαστεί να παρασχεθεί ψυχολογική υποστήριξη τόσο στο παιδί όσο και στην οικογένεια, «ειδικά όταν θα έλθει η ώρα να μάθει την αλήθεια» για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

«Δεν μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί κρύβοντάς του την αλήθεια»

«Δεν μπορούμε να προστατέψουμε το παιδί κρύβοντάς του την αλήθεια», υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε: «Το να λέμε στα παιδιά την αλήθεια, ανάλογα με την ηλικία και το αναπτυξιακό του στάδιο, είναι το σωστό. Στις ζωγραφιές στον παιδικό σταθμό, στις ερωτήσεις των άλλων παιδιών θα πρέπει να αρχίσει η ενημέρωση με τη στήριξη πάντα των ειδικών».

Σχολιάζοντας την εισαγγελική διάταξη, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά για τον καθ’ ομολογίαν δράστη: «Όχι μόνο είναι συζυγοκτόνος, όχι μόνο είναι γυναικοκτόνος, σκότωσε τη μητέρα του παιδιού του και στέρησε από το παιδί το βασικό πρόσωπο στη ζωή του, τη μητέρα του. Αυτό είναι πραγματικά καταστροφικό. Στερούμενων ηθικών αναστολών, θυματοποίησε το παιδί του».

Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση η κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε και στην προσωπική της εμπειρία:

«Έχω υιοθετήσει δύο παιδιά και γνωρίζω ότι για ένα διάστημα θα πρέπει η Λυδία να μάθει το νέο της περιβάλλον και να νιώσει απόλυτα ασφαλής. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Να είμαστε παρόντες-απόντες, τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και τα ΜΜΕ. Αυτή είναι μια έκκληση μιας μάνας υιοθετημένων παιδιών. Να μη βλέπουν τη μικρή Λυδία σαν την ατραξιόν του νησιού με κλεφτές φωτογραφίες».

Παρακαλούμε περιμένετε ...