Γλυκά Νερά: Πώς πρέπει να μάθει την αλήθεια η μικρή Λυδία – Τι λέει ψυχοθεραπευτής

Γλυκά Νερά: Πώς πρέπει να μάθει την αλήθεια η μικρή Λυδία – Τι λέει ψυχοθεραπευτής

Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η κόρη της Καρολάιν

Το δεύτερο μεγάλο θύμα του αποτρόπαιου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά είναι αναμφίβολα η μικρή Λυδία, η κόρη της Καρολάιν που δολοφονήθηκε από τα χέρια του συζύγου της μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Η μικρή Λυδία θα βρεθεί σήμερα, Τρίτη (29/06) στην Αλόννησο, μετά την απόφαση ανάθεσης της προσωρινής της επιμέλειας  στην οικογένεια της Καρολάιν.

«Οι θεσμικοί φορείς έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε παρόμοιες υποθέσεις. Γνωρίζουμε ότι η επιλογή του περιβάλλοντος του θύματος είναι η καλύτερη. Είναι μια άριστη επιλογή», σχολίασε στην ΕΡΤ αναφορικά με την απόφαση ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής.

Γλυκά Νερά: «Tο παιδί αναπόφευκτα πρέπει να πληροφορηθεί τα γεγονότα»

«Tο παιδί αναπόφευκτα πρέπει να πληροφορηθεί τα γεγονότα στην πορεία της ζωής. Θα τα ανακαλύψει έτσι και αλλιώς μόνο του. Αλλά είναι πολύ καλύτερα να τα πληροφορηθεί σιγά-σιγά μεγαλώνοντας, αναλόγως της γνωστικής ικανότητας που αναπτύσσει. Η γνώμη των ειδικών είναι ότι η επικοινωνία με τον πατέρα πρέπει να αφεθεί στη δική του κρίση. Θα πρέπει να δώσουμε στο παιδί τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει αυτή την επικοινωνία ή όχι, η οποία είναι πάντα βοηθητική, όταν το επιλέγει το ίδιο το παιδί. Είναι καλύτερο να ξέρει την αλήθεια έτσι όπως μπορούνε να το επικοινωνήσουν στο παιδί οι άνθρωποι που το αγαπάνε, η οικογένεια της Καρολάιν», τόνισε ο κ. Παπαδημητριάδης.

«Να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του παιδιού στην έχθρα που θα δημιουργηθεί στις δύο οικογένειες»

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «θα είναι σκόπιμο να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του παιδιού στην έχθρα που θα δημιουργηθεί στις δύο οικογένειες», ενώ σχολίασε για τη μικρή Λυδία πως είναι βέβαιο ότι «θα εργαλειοποιηθεί και το παιδί, όπως δυστυχώς συνέβη στη διάρκεια αυτών των 37 ημερών και της παράστασης που έδωσε ο δολοφόνος, ο οποίος χρησιμοποίησε και λίγο το παιδί ως “συνένοχο”, σκηνογραφώντας, μαζί με το παιδί – ως αντικείμενο της σκηνογραφίας – αυτή την παράσταση. Είναι σκόπιμο να μην εργαλειοποιηθεί ούτε στη μείωση της ποινής».

Όπως είπε ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, οι θεσμικοί φορείς θα διατηρήσουν μια εποπτεία στο παιδί: «Δεν απομακρύνονται μετά την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια. Υπάρχει μια συνεχόμενη σχέση των Αρχών με την διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Μια εποπτεία από τους κοινωνικούς λειτουργούς. Εδώ οι θετοί γονείς, το περιβάλλον της Καρολάιν είναι βέβαιο, γιατί θέλουν το καλύτερο για το παιδί, ότι θα αναζητήσουν μια επαγγελματική βοήθεια».

Ποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσει η μικρή Λυδία

Περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το ενός έτους κοριτσάκι της Καρολάιν, ο κ. Παπαδημητριάδης επισήμανε ότι θα αντιμετωπίσει «αναμφίβολα το ψυχικό τραύμα των ασυνείδητων εμπειριών που έχει καταγράψει. Αυτών των προλεκτικών μνημών, οι οποίες σχηματοποιούν ψυχικό τραύμα και το έχουμε δει αυτό σε μεγαλύτερα παιδιά που εμφανίζουν μετατραυματικό άγχος, μετά την ηλικία των 10 ετών. Όμως, θα υπάρχει και το ψυχικό άγχος, το διαρκές, με τις συζητήσεις γιατί συνέβη αυτό στη μητέρα μου, γιατί το έκανε αυτό ο πατέρας μου και θα απασχολήσουν και τις συνομιλίες που θα έχει το παιδί. Θα είναι ένα επώνυμο παιδί αναμφίβολα. Κάποιος στο περιβάλλον θα γνωρίζει. Το internet καθιστά διαθέσιμες τις πληροφορίες στο περιβάλλον του παιδιού», υπογράμμισε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...