Κορονοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Κορονοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των εφήβων – Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Ποιο σκεύασμα θα χρησιμοποιηθεί και πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα - Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης για το κάθε εμβόλιο ξεχωριστά σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα

Από την αρχή που έπεσε στο... τραπέζι το θέμα του εμβολιασμού των εφήβων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, οι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί, όμως πλέον φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος και ήδη αποκαλύπτονται τα πρώτα σχέδια της κυβέρνησης για το ζήτημα.

Στην επιτροπή εμβολιασμών έχουν ήδη καταρτίσει το πρώτο σχέδιο για το πως και πότε θα εμβολιαστούν και τα παιδιά από 12 ετών και πάνω. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, όταν ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, προτεραιότητα θα έχουν της ηλικίας 16–17 ετών και στη συνέχεια εκείνα 12–15 ετών.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν με εμβόλια Pfizer, ενώ ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός. Για να υπάρχει ανοσία τη νέα σχολική χρονιά, θα πρέπει η πλατφόρμα των εμβολιασμών να ανοίξει μέσα στον Ιούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν τόσο από την διαθεσιμότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού όσο και από τις μελέτες από άλλες χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμών παιδιών. Παράλληλα, θα υπάρχει ισχυρή σύσταση για να εμβολιαστούν τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μαγιορκίνης: Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στην χώρα μας ρωτήθηκε η καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Ερωτηθείς αν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, είπε πως τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».

Για το Johnson & Johnson ανέφερε πως ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.

Ερωτηθείς για το νέο πειραματικό εμβόλιο που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης σημείωσε πως τα εμβόλια που έχουν πολυδύναμο χαρακτήρα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και για την γρίπη εδώ και αρκετά χρόνια και είναι αρκετά ελπιδοφόρο για να αντιμετωπίσουμε πολλές νόσους αναπνευστικών συνδρόμων. «Δεν γνωρίζω πόσο κοντά είμαστε για να έχουμε ένα πολυδύναμο αποτελεσματικό εμβόλιο» είπε ενδεικτικά.