Υπόθεση Novartis: Την απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή ζήτησε ο εισαγγελέας

Υπόθεση Novartis: Την απαλλαγή του Ιωάννη Αγγελή ζήτησε ο εισαγγελέας

«Κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια»

Θετική υπέρ του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για τους χειρισμούς του στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis είναι η εισήγηση του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος ζητάει να μην του απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών την απαλλαγή του κ. Αγγελή κρίνοντας πως δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος του με αφορμή το πολυσυζητημένο ταξίδι στη Βιέννη , τον Δεκέμβριο του 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται να αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για λογαριασμό πολιτικού προσώπου που βρισκόταν στο "στόχαστρο" της ελληνικής δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ο κ. Αγγελής, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας στην έρευνα του Αρείου Πάγου με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, « κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

«Ουδέποτε αρνήθηκε τη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές ,απλά είχε τη δικονομική άποψη ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί βάσει συνεργασίας με την Εurojust. Ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν . Στικάκι δε, ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα "η δικογραφία περιλαμβάνει πέραν των ουσιαστικών ελλείψεων για στήριξη δημόσιας κατηγορίας σε βάρος του Ι. Αγγελή και μία κραυγαλέα αντίφαση ως προς την ποινική του μεταχείριση διότι διαπιστώνει ανυπαρξία δόλου και έλλειψη αντικειμενικής υπόστασης στα συναφή αδικήματα , εξίσου σοβαρά από άποψη ποινικής βαρύτητας, όπως υπεξαγωγή εγγράφων , παραβίαση δικαστικού απορρήτου και αθέμιτη αντιγραφή στοιχείων υπολογιστών και ταυτόχρονα διαπιστώνει δόλο και σκοπό για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος" .