Κορονοϊός: Ανησυχητική μείωση της προσέλευσης για εμβολιασμό στην Ελλάδα διαπιστώνει έρευνα

Κορονοϊός: Ανησυχητική μείωση της προσέλευσης για εμβολιασμό στην Ελλάδα διαπιστώνει έρευνα

Σύμφωνα με το Πολυτεχνείο Κρήτης παρατηρείται κάμψη του ρυθμού των ραντεβού για την 1η δόση

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα.

Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Ατσαλάκης, από την έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης προκύπτει, ότι αριθμός προσέλευσης για το εμβόλιο άρχισε να έχει μία μικρή κάμψη από τις 25 Μαϊου, έχοντας εμβολιαστεί με μία δόση το 31% του πληθυσμού. «Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, γιατί αναμέναμε αυτό να συμβεί μετά το 40%. Ουσιαστικά αυτό μας δίνει μια πρόβλεψη, ότι με δύο δόσεις θα εμβολιαστεί περίπου το 55% με 58% του πληθυσμού με βάση τους ρυθμούς που καταγράφονται αυτή τη στιγμή. Δηλαδή υπάρχει μια χαμηλή προσέλευση για την πρώτη δόση, κάτι που θα έχει συνέπεια και στη δεύτερη δόση».

«Το 55% με 58% είναι ένα ποσοστό πολύ μακριά από το 75%, που θα απαιτείτο για να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας. Τον περασμένο Μάρτιο είχαμε κάνει μια πρόβλεψη και είχαμε πει ότι τέλος Ιουνίου θα εμβολιαστεί περίπου το 35% και αυτό μάλλον θα επιτευχθεί. Τα στοιχεία όμως της πρώτης δόσης δεν είναι ενθαρρυντικά για να φθάσουμε το 75%».

Βατόπουλος: Το τείχος ανοσίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου

Σχολιάζοντας τα δεδομένα της έρευνας ο καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, δήλωσε το τείχος ανοσίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου. «Το 70% του ποσοστού που λέγαμε πέρυσι ότι χρειαζόμαστε για την συλλογική ανοσία, πιθανώς τώρα, με τις παραλλαγές του ιού να έχει γίνει 75% – 80%, αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις αυτές» ανέφερε ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι ο εμβολιασμένος μπορεί να κολλήσει, αλλά δεν αρρωσταίνει και δεν μπαίνει στο νοσοκομείο. Ωστόσο, μεταδίδει τον ιό του κορονοϊού, έστω και σε πολύ μικρό ιικό φορτίο. Γενικά, ο εμβολιασμένος προστατεύει το σύνολο.

«Όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε. Είναι θέμα συλλογικής ανοσίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεν σημαίνει, ότι επειδή ο περίγυρος είναι εμβολιασμένος, δεν σημαίνει ότι δεν θα κολλήσεις. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός πρέπει να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, το ενδεχόμενο του τέταρτου κύματος της πανδημίας εξαρτάται από την συμπεριφορά του κόσμου.