Προνόμια εμβολιασμένων: Στο μικροσκόπιο το «γαλλικό μοντέλο» – Τι προβλέπει

Προνόμια εμβολιασμένων: Στο μικροσκόπιο το «γαλλικό μοντέλο» – Τι προβλέπει

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό με AstraZeneca - Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 18-24 από την Τετάρτη

Συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς να «τρέχουν» οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη χώρα, με στόχο το χτίσιμο του τείχους ανοσίας και την επιστροφή στην κανονικότητα. Από την πλευρά της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προχώρησε χθες, Δευτέρα (14/06) σε σύσταση προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Τετάρτη (16/06) ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών. Η ομάδα αυτή θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με τα σκευάσματα της Johnson & Johnson, των Pfizer/BioNTech και της Moderna.

Μπαίνουν στο τραπέζι τα προνόμια των εμβολιασμένων

Παράλληλα, η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων έχει ήδη ανοίξει, καθώς από την 1η Ιουλίου ξεκινά η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η οποία αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για διευκολύνσεις και στην Ελλάδα προς όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Τα πρώτα προνόμια που αναμένεται να παραχωρηθούν είναι η κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και της διενέργειας self test για όσους μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν.

Αυτό που απομένει είναι η έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Βιοηθικής, προκειμένου η κυβέρνηση να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για τα προνόμια, τα οποία αναμένεται να εφαρμοστούν από το φθινόπωρο.

Ποιο είναι το «γαλλικό μοντέλο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το γαλλικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο όσοι έχουν εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό μπορούν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, συνέδρια και εκθέσεις), όπου οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπουν μόνο με αρνητικό PCR test με δική τους επιβάρυνση,

Επίσης, ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για τους εμβολιασμένους και στους κλειστούς χώρους (π.χ εστίαση, μπαρ, γυμναστήρια κ.ά.).

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό με AstraZeneca

«Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης AstraΖeneca ηλικίας κάτω των 60 ετών θα λάβουν ένα ενημερωτικό SMS για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο. Πρόκειται για σύσταση και όχι απαγόρευση. Δηλαδή αν κάποιος πολίτης επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca, αυτό επιτρέπεται», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών:

  • Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες, που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca, να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια.
  • Όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, μπορούν να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο
  • Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.