Εργασιακό νομοσχέδιο: Γενική 24ωρη απεργία την Πέμπτη «νεκρώνει» τη χώρα

Εργασιακό νομοσχέδιο: Γενική 24ωρη απεργία την Πέμπτη «νεκρώνει» τη χώρα

Χειρόφρενο... τραβούν όλα μέσα σταθερής τροχιάς - Συμμετέχουν ΓΣΕΕ-ΕΚΘ, ΑΔΕΔΥ - Δεμένα και τα πλοία παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά - Με στάσεις εργασίας τα λεωφορεία

Μπορεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση να ψηφίστηκε επί της αρχής, όμως αυτό έγινε μόνο από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, που έχει και την πλειοψηφία στη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από την Ελληνική Λύση, που επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια. Με όλα τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα να έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 10 Ιουνίου αναμένεται η χώρα να... νεκρώσει.

Οι ΓΣΕΕ-ΕΚΘ συμμετέχουν στην απεργία, όπως και η ΑΔΕΔΥ, που σημαίνει ότι θα υπολειτουργήσουν δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, ενώ και τα μέσα σταθερής τροχιάς βάζουν... φρένο. Θα μείνουν ακινητοποιημένα για 24 ώρες Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, Τραμ, αλλά και τα τρόλεϊ. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 - 21:00 λόγω της στάσης εργασίας που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Εξάλλου τροποποιήσεις έχουν γίνει στο πρόγραμμα πτήσεων της Olympic Air.

Οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού θα παραμείνουν ακινητοποιημένοι και έτσι κανένα δρομολόγιο δε θα πραγματοποιηθεί.

Τα αιτήματα

Όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων ΣΤΑ.ΣΥ, διαδηλώνουν ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου,
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας,
  • Στην κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
  • Στην αποδυνάμωση της απεργίας,
  • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,
  • Στην κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 πμ.

Δεμένα και τα πλοία

Εξάλλου, παρότι το Πρωτοδικείο Πειραιά έβγαλε καταχρηστική την απεργία στα πλοία, τα ναυτεργατικά σωματεία με ανακοίνωσή τους τόνισες ότι θα γίνει. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 έως 24:00 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών και η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού έχει προαναγγείλει απεργιακή προσυγκέντρωση στις 10:30 το πρωί στα Χαυτεία.

Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ τα ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν κανονικά το κοινό.

Τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής θα εκτελούν δρομολόγια σε 31 περιαστικές γραμμές του ΟΑΣΘ, ενώ κανονικά θα διεξαχθούν και τα υπεραστικά δρομολόγια.

Χωρίς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Στο ίδιο πλαίσιο 24ωρη απεργία θα κάνουν και όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά), στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου) από τις 05.30 π.μ. της Πέμπτης 10 Ιουνίου έως τις 05.30 π.μ. της Παρασκευής 11 Ιουνίου λόγω της απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Διαφορετικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Πάντως, στο μόνο που συμφωνούν τα συνδικάτα είναι στη μέρα της απεργίας, γιατί το καθένα έχει αποφασίσει να κάνει τη δική του συγκέντρωση. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ για στις 10 π.μ. στα Προπύλαια.