Υπόθεση Novartis: Δίωξη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή

Υπόθεση Novartis: Δίωξη σε βάρος του Ιωάννη Αγγελή

Βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Με το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βρίσκεται αντιμέτωπος  ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής.

Αφορμή της δίωξης είναι το πολυσυζητημένο ταξίδι που είχε κάνει στην Βιέννη στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis ενώ ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο εν ενεργεία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, βρέθηκε στην θέση του κατηγορούμενου μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η  δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών σχετίζεται με το επίμαχο ταξίδι που είχε πραγματοποιηθεί από την ομάδα των εισαγγελέων διαφθοράς στη Βιέννη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνεργασίας με εισαγγελείς των Η.Π.Α.

Σύμφωνα με τις αναφορές της κ. Τουλουπάκη ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να παραλάβει λογαριασμό συγγενικού προσώπου ενός εκ των πολιτικών , που ήταν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας εκφράζοντας τη θέση ότι η διαδικασία έπρεπε να γίνει μέσω της Eurojust.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελής σε υπόμνημα που είχε καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είναι βάσιμη η καταγγελία της κ. Τουλουπάκη ότι αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την υπόθεση της Νοvartis. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως ακόμα και αν οι καταγγελίες στη μήνυση είναι αληθείς ,για να στοιχειοθετηθεί το καταγγελλόμενο αδίκημα θα πρέπει να εξεταστεί αν η πράξη της παράβασης καθήκοντος τιμωρείται με βάση το δίκαιο της Αυστρίας , ενώ για να προχωρήσει η υπόθεση θα έπρεπε να είχε υποβληθεί έγκληση από την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση "έδειξε" το δρόμο για το αρχείο για πέντε ακόμα αδικήματα που συμπεριλαμβάνονταν στην μήνυση. Μεταξύ αυτών των αδικημάτων είναι και η παραβίαση απορρήτου, που συνίσταται στο γεγονός ότι ο Ιω. Αγγελής κατά την εξέτασή του στη Βουλή προσκόμισε έγγραφο των αμερικανικών αρχών περί μη εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis, καθώς και υπεξαγωγή εγγράφων , που αφορούσαν σε διακίνηση δικογραφιών που χειριζόταν η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί συμπεριλαμβάνεται και το πόρισμα του αντιπροέδρου του ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, ο οποίος μετά από σχετική παραγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης ερεύνησε τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τον Ιωάννη Αγγελή.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τον τελευταίο λόγο για την εξέλιξη της υπόθεσης έχει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας.