Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πόσο ανησυχούν τους Έλληνες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού – Ποια η στάση τους έναντι των εμβολίων

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Πόσο ανησυχούν τους Έλληνες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού – Ποια η στάση τους έναντι των εμβολίων

Τι πιστεύουν για την εξέλιξη της οικονομίας το προσεχές διάστημα και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την ανησυχία των Ελλήνων για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά και την θετική τους στάση έναντι των εμβολίων και του προγράμματος εμβολιασμού που εφαρμόζεται, καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη στάση των Ελλήνων έναντι των εμβολίων, το 69% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% τον Νοέμβριο του 2020, 40% τον Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% τον Φεβρουάριο, 57% τον Μάρτιο και 65% τον Απρίλιο.

Στην ερώτηση αν θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανά κατηγορία σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και σε αυτούς που δεν έχουν κλείσει ραντεβού, οι μεν απάντησαν θετικά σε ποσοστό 97% και οι δε αρνητικά σε ποσοστό 50%.

Σχετικά με το πότε θα λάβουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα και έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, το 81% απάντησε «το συντομότερο», ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί «μετά από 2-3 μήνες» και μόλις το 5% είπε «αρκετά αργότερα».

Σχετικά με εκείνους που δεν έχουν κλείσει ακόμα ραντεβού, το 31% σημείωσε ότι δε θα το κάνει «ποτέ», το 22% «αρκετά αργότερα», το 21% «το συντομότερο» το 20% «μετά από 2-3 μήνες» και το 6% «δεν γνωρίζω-δεν απαντώ».

Απαντώντας στην ερώτηση πώς θα αξιολογούσατε την πορεία και την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, το 63% του δείγματος απαντά «θετικά» και μόλις 26% αρνητικά. Ειδικά, αυτοί που έχουν λάβει ήδη κάποια δόση του εμβολίου, την αποτιμούν θετικά σε ποσοστό 80%.

Σε επίπεδο οργάνωσης και διαδικασίας των εμβολιασμών, το 66% των ερωτηθέντων την κρίνει θετικά έναντι 24% αυτών που έχουν αρνητική άποψη.

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Την ίδια ώρα, αποτυπώνεται έντονα η ανησυχία των πολιτών για τις μεταλλάξεις, με το 49% να δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» και αρκετά έναντι 19% που αναφέρει ότι ανησυχεί «λίγο» και «ελάχιστα έως καθόλου».

Μάλιστα, αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους είναι σε ποσοστό 63% όσοι έχουν λάβει το εμβόλιο (μια ή και τις δύο δόσεις) και σε ποσοστό 60% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.

Στον αντίποδα, το 40% αυτών που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για τις μεταλλάξεις.

Σε ερώτηση για τα self tests και αν είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος, το 51% απάντησε «όχι» και το 37% «ναι».

Υποχρέωση για διενέργεια self test κάθε εβδομάδα έχουν σε ποσοστό 81% οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, 74% στον ιδιωτικό τομέα και 40% οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά και στο αν πιστεύουν ότι η όποια αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα στις προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας, θα διατηρηθεί, μόλις το 38% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι, το 47% απαντά σίγουρα ή μάλλον όχι και το 15% δεν απαντά.

Οικονομία

Τέλος, σε ερώτηση αν πιστεύουν ότι θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 45% απαντά σίγουρα ή μάλλον ναι, το 46% σίγουρα ή μάλλον όχι και το 9% δεν απαντά.

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.304 ατόμων, το διάστημα 31 Μαΐου- 2 Ιουνίου 2021.