Κορονοϊός: Άνοιξε η συζήτηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Άνοιξε η συζήτηση για τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα

Ορατό το ενδεχόμενο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι – Οι προϋποθέσεις για να δώσει συγκατάθεση η Εθνική Επιτροπή – Ο ρόλος των γονέων

Προς το παρόν  τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς των παιδιών στην Ελλάδα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να παρθεί μια άμεση απόφαση. Ωστόσο, άνοιξε η συζήτηση και δεν είναι τυχαία η αναφορά της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στην σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ήδη έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ στα σκαριά είναι και ο έλεγχος για εκείνο που έχει κατατεθεί από την Moderna.

Βεβαίως, η άποψη της Μαρίας Θεοδωρίδου είναι βαρύνουσα για το θέμα, καθώς είναι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και στην παρούσα φάση δε δείχνει θετική, ωστόσο άφησε μια χαραμάδα μήπως αυτό γίνει μέσα στο καλοκαίρι και πριν ανοίξουν τα σχολεία για την επόμενη περίοδο.

Οι Έλληνες ειδικοί αφενός περιμένουν να υπάρξουν περισσότερες δοκιμές στο εξωτερικό, καθώς το δείγμα των 1.005 ατόμων θεωρείται μικρό, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως αν υπάρχουν σπάνιες παρενέργειες στα παιδιά και αφετέρου να ξεκαθαρίσει πόσες δόσεις εμβολίων θα υπάρξουν διαθέσιμες στη χώρα.

Ο στόχος είναι πρώτα να εμβολιαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων. «Αν τελικά προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς, θα βοηθήσει στο άνοιγμα της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο», εκτίμησε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε η κα. Θεοδωρίδου, για τα παιδιά δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρέωση για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, αλλά εφόσον γίνει θα είναι σύσταση και φυσικά θα απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων. Παράλληλα, άφησε πιο πιθανό το σενάριο να ξεκινήσει από παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, με στόχο να προστατευτούν από τον φονικό ιό.