Παγώνη: Δεν έχουμε «χτίσει» το τείχος ανοσίας – Σημαντικό να συνεχιστούν τα self test

Παγώνη: Δεν έχουμε «χτίσει» το τείχος ανοσίας – Σημαντικό να συνεχιστούν τα self test

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Γιώργος Παπαζήσης τονίζει ότι τα περιστατικά θρομβώσεων είναι σπάνια και δεν πρέπει να ανησυχούν τον πληθυσμό

Για τη πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας, τη συμμετοχή των νέων, τον τερματισμό των tests για τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως και την έγκριση για τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 μίλησαν στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει το 20% των πλήρως εμβολιασμένων. Για το τέλος της πανδημίας θα μπορέσουμε να μιλήσουμε, μόνο όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού», ανέφερε η κ. Παγώνη. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς και συμβάλλει στον αργό ρυθμό του εμβολιασμού, είναι η ανησυχία που επικρατεί στον πληθυσμό σε σχέση με την ασφάλεια των εμβολίων. Ο κ. Παπαζήσης πάνω σε αυτό το θέμα τόνισε, πως τα λίγα περιστατικά θρομβώσεων δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζουν ώστε να αποφεύγουμε τον εμβολιασμό, καθώς είναι σπάνια και πώς μόνο με τα εμβόλια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη πανδημία. «Έχουμε δει πως τα εμβόλια έχουν συμβάλλει στη μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών και πρέπει να μείνουμε σε αυτό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τους εμβολιασμένους και τα τεστ η κ. Παγώνη ανέφερε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, καθώς έχουν εξασφαλίσει ανοσία στον οργανισμό τους. Όσοι όμως δεν έχουν καταφέρει να εμβολιασθούν, είναι πολύ σημαντικό να μη παραλείπουν αυτό τον έλεγχο σε εβδομαδιαία βάση. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι έλεγχοι. Τα νοσοκομεία μπαίνουν σε ρυθμό κανονικότητας, υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια covid, έχει μειωθεί ο αριθμός εισαγωγών και επιτέλους μπαίνουν σε μια σειρά τα τακτικά χειρουργεία», είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Αναφορικά με τα παιδιά και το κατά πόσο χρειάζεται να εμβολιασθούν ο κ. Παπαζήσης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι να εμβολιασθούν οι μεγαλύτεροι και τα παιδικά να ακολουθήσουν, καθώς και αυτά μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εμβολιασθούν όλοι, διότι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα θα κολλήσουν και αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις.