Θεμιστοκλέους: Έως τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Θεμιστοκλέους: Έως τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ' οίκον

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού δήλωσε στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας ότι μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει το 1,9 εκατ. εμβολιασμούς και με τις δύο δόσεις και μέχρι τον Ιούλιο θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι αυτό Θα εξαρτηθεί και από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων από τις εταιρείες. Σχετικά με το εμβόλιο της ΑstraZeneca, τόνισε, ότι ακόμη και με αυτά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί, υπερτερούν τα οφέλη των κινδύνων, ενώ υπογράμμισε, ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα και με βάση αυτά, προγραμματίζεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα, εάν κάποιος έκανε την πρώτη δόση με ένα σκεύασμα, να χτίζουν ανοσία, αν εμβολιαστούν με άλλο σκεύασμα στη δεύτερη και σύστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν όλοι με το ίδιο σκεύασμα. Για τον εμβολιασμό των εφήβων ανέφερε, ότι αναμένεται αύριο Παρασκευή να έχουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και άνω με το Pfizer.

Ακόμα, σημείωσε ότι το Σάββατο ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30-34 με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια και ανάλογα με την ανταπόκριση, θα ανοίξει και σε άλλες ομάδες. "Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι ομάδες, θα μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε θα εμβολιαστούν οι ηλικίες 12-18", είπε ερωτηθείς σχετικά και απέφυγε να απαντήσει, αν θα γίνουν εμβολιασμοί παιδιών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αναφορικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών.