Αλλαγή στη νέα διάταξη για την αποζημίωση απόλυσης ζητά το ΒΕΑ

Αλλαγή στη νέα διάταξη για την αποζημίωση απόλυσης ζητά το ΒΕΑ

Υποστηρίζει ότι αυξάνεται υπέρογκα το κόστος απόλυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σημαντικές αλλαγές στο ωράριο απασχόλησης και την τήρησή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο δίκαιο των απολύσεων και στην πάταξη των φαινομένων βίας και παρενόχλησης εισάγει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, όσον αφορά το ωράριο απασχόλησης, ξεκαθαρίζεται στο νομοσχέδιο ότι κατοχυρώνεται το οκτάωρο και η πενθήμερη εργασία, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να συμφωνεί με τον εργοδότη για να δουλέψει υπερωρίες, πρωτίστως για να πληρωθεί και μόνο εάν το επιθυμεί, να πάρει μεγαλύτερη άδεια ή παραπάνω ρεπό. Επισημαίνει ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο τήρησης της νομοθεσίας, τόσο όσον αφορά την συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, όσο και για την τήρηση του συμφωνημένου ωραρίου απασχόλησης, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα καταστρατήγησης.

Η ψηφιακή κάρτα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα, τονίζει το ΒΕΑ, προκειμένου να ελέγχεται η περαιτέρω ευελιξία σε ωράριο και εργασιακές σχέσεις. Όμως, υπογραμμίζει, πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν την δαπάνη εγκατάστασης, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να επιδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το ΒΕΑ βλέπει θετικά την περαιτέρω κωδικοποίηση των περιπτώσεων, που μια απόλυση θεωρείται άκυρη, δίνοντας ταυτόχρονα την εναλλακτική επιπλέον αποζημίωσης πέρα από την επαναπρόσληψη του εργαζομένου μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Σημαντική αλλαγή για την εύρυθμη λειτουργία τη επιχείρησης, είναι ότι στην περίπτωση που ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο για την απόλυσή του, αυτός δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να προσέρχεται στην εργασία του μέχρι την ημέρα απόλυσής του.

Όμως, επισημαίνει, ότι δεν μπορεί να παραβλεφθεί, ότι η διάταξη που εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης για λόγους ισότητας των εργατοτεχνιτών με μισθό βάσης τα 22 ημερομίσθια, ενέχει κινδύνους για δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως και το κλείσιμο, καθώς αυξάνει κατακόρυφα το κόστος για απολύσεις, για εκείνες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το ΒΕΑ προτείνει την τροποποίηση της διάταξης, ζητώντας να εφαρμοστεί για τις νέες προσλήψεις εργατοτεχνιτών ή ο υπολογισμός την αποζημίωσης να μην έχει αναδρομική ισχύ για τα έτη που έχει ήδη απασχοληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζόμενων, αλλά μόνο για το διάστημα μετά την ψήφιση του νέου νόμου. «Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης, θα εκτινάξει το κόστος για δεκάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης του αριθμού των απολύσεων εργατοτεχνιτών με πολλά έτη εμπειρίας, λίγες ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Συμφωνούμε με την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων, αλλά σε αυτή τη συγκυρία, προέχει η επιβίωση των επιχειρήσεων», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό ζητούμενο σε έναν καλό εργασιακό νόμο, σημειώνει, πρέπει να είναι η αύξηση της αξιοπρεπούς απασχόλησης με την τήρηση των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεων, τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και εργαζομένων. Το ΒΕΑ αναμένεται να παρέμβει με προτάσεις κατά την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Τέλος, σημειώνει ότι αναμένει τις απαραίτητες διορθώσεις και βελτιώσεις, μετά την κατάθεση και πριν την ψήφιση στη Βουλή.