Κορονοϊός: Γιατί τέλη Ιουνίου θα πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως

Κορονοϊός: Γιατί τέλη Ιουνίου θα πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως

Η εκτίμηση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα - Οι λόγοι της αισιοδοξίας του καθηγητή του ΑΠΘ

Με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη έχουν τονίσει ότι δεν έχει τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και πως πρέπει να ακούμε τους ειδικούς  για το πως θα κινηθούμε. Η αλήθεια είναι οι περισσότεροι περιορισμοί αποτελούν παρελθόν και σύμφωνα με τον καθηγητή, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η διασπορά του ιού σε μερικές εβδομάδες και ειδικά στα τέλη Ιουνίου θα μειωθεί δραστικά.

Οι μεταλλάξεις βάζουν νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο παιχνίδι, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ και δήλωσε αισιόδοξος, πως οδεύουμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ εκτίμησε πως «Μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα».

Αναφερόμενος στη λεγόμενη «αθηναϊκή Μετάλλαξη», λόγω της υψηλής συχνότητας εντοπισμού της μετάλλαξης B.1.1.318 (Variant E484K) στο Κέντρο της πρωτεύουσας, επισήμανε πως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό: «Είναι γεωγραφικά διαγεγραμμένη στο κέντρο της Αθήνας και κοινωνικοοικονομικά διαγεγραμμένη σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

«Έχουμε την τύχη να έχουμε ανιχνεύσει από αρκετά νωρίς την “αθηναϊκή μετάλλαξη” οπότε μπορούμε εάν δράσουμε συντονισμένα και στοχευμένα στις συγκεκριμένες περιοχές και ομάδες πληθυσμού που παρατηρείται υψηλή συχνότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και να την ελέγξουμε» υπογράμμισε. «Περισσότερα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού ακόμη και με προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως άμεσες λύσεις», επισήμανε ο καθηγητής.

Ο ρυθμός μετάδοσης της «αθηναϊκής μετάλλαξης» του κορονοϊού φαίνεται να είναι ακόμη πιο γρήγορος και από τη βρετανική μετάλλαξη, σύμφωνα και με μελέτη του ΑΠΘ και της Ακαδημίας Αθηνών, ενημέρωσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στα ανοίγματα σε εστίαση, λιανικό εμπόριο, τουρισμό, υπογράμμισε πως για να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα, απαιτείται ευθύνη και από την πλευρά των επιχειρηματιών, «που πρέπει να απαιτήσουν από τους πελάτες τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, μη προσβλέποντας στο εύκολο κέρδος αλλά προσδοκώντας σε ένα βάθος χρόνου βιώσιμο αποτέλεσμα».

Ο καθηγητής φάνηκε αισιόδοξος πως οδεύουμε στη χώρα προς μία αποκλιμάκωση της πανδημίας. «Με δεδομένο τον ρυθμό εμβολιασμού, αναμένεται αποκλιμάκωση στις αρχές Ιουνίου» επισήμανε και συνέστησε ψυχραιμία εάν κάποια ημέρα δούμε τον αριθμό των 2.500 κρουσμάτων. «Μετά τις 26 Ιουνίου θα είμαστε κάτω από τα 1.000 ημερήσια κρούσματα» εκτίμησε. ‘Έχουμε δρόμο μπροστά μας, μην αμελούμε τα μέτρα προστασίας» συνέστησε.