Υπέρ της αυστηριοποίησης των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα οι Εισαγγελείς

Υπέρ της αυστηριοποίησης των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα οι Εισαγγελείς

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι θετική στο σχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης

Πολύ σημαντική παρέμβαση έκανε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με την αποψινή ανακοίνωσή της και με αφορμή το πλάνο του υπουργού δικαιοσύνης να αυστηριοποιηθούν οι ποινές για ειδεχθή εγκλήματα. Αφορμή για όλο αυτό έχει δοθεί από το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά με τον στραγγαλισμό της 20χρονης μητέρας, που οδήγησε τον Κώστα Τσιάρα στην εξαγγελία της αλλαγής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εξ αφορμής του δημοσίου διαλόγου που αφορά την ποινική μεταχείριση δραστών ειδεχθών και κοινωνικά αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων, ειδικά εκείνων που στρέφονται κατά των εννόμων αγαθών της ζωής, της γενετήσιας ελευθερίας και της ανηλικότητας, υπενθυμίζει ότι, από ετών, τα μέλη της μέσα από την υπηρεσιακή τους ενασχόληση, είχαν εντοπίσει τους κινδύνους από τη μείωση των ποινών για τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Με στόχο την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχε προτείνει προς τους αρμόδιους φορείς αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης των δραστών αποτρόπαιων εγκλημάτων, τόσο στο στάδιο επιβολής ποινής, όσο και σε εκείνο της έκτισής της, όμως οι προτάσεις δεν εισακούστηκαν.

Ενόψει της έξαρσης φαινομένων σκληρής εγκληματικότητας κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Έλληνες Εισαγγελείς ως θεματοφύλακες της κοινωνικής ειρήνης και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, υπενθυμίζοντας τα κατατεθειμένα αρμοδίως κείμενα των προτάσεών μας, καλούμε την πολιτεία να λάβει την απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος
Η Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Ζαΐρη Σπυρίδων Παππάς
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Εισαγγελέας Πρωτοδικών».