Παγώνη: Γιατί λέει «όχι» σε τεστ αντισωμάτων – Τι ποσοστό ασφάλειας δίνουν τα εμβόλια

Παγώνη: Γιατί λέει «όχι» σε τεστ αντισωμάτων – Τι ποσοστό ασφάλειας δίνουν τα εμβόλια

Η διαφωνία της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Έκκληση στους πολίτες να μην επαναπαυτούν μετά τον εμβολιασμό τους απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας παράλληλα γιατί δεν είναι απαραίτητο το τεστ αντισωμάτων μετά το εμβόλιο.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, η κ. Παγώνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αν κάποιος πει ότι δεν έχει φόβο, δεν λέει αλήθεια. Ανοίγοντας, όλοι μέσα στο μυαλό τους ξέρουν ότι δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Θα πρέπει να είμαι πάρα πολύ προσεχτικοί, με στόχο γρήγορα τους εμβολιασμούς. Ο ιός εδώ θα είναι, δεν θα φύγει».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το τεστ αντισωμάτων δεν χρειάζεται. «Δεν έχει καμία σημασία το τεστ αντισωμάτων. Δεν κάνεις τη 2η δόση και μετά πας να κάνεις τεστ. Πρέπει οπωσδήποτε να περάσει ο μήνας» επισήμανε.

Η κ. Παγώνη συμπλήρωσε δε, πως τα αντισώματα δεν θα είναι το ίδιο υψηλά σε όλους τους εμβολιασμένους, αλλά αυτό δεν πρέπει να τους ανησυχεί. Αυτό που έχει σημασία τώρα, όπως είπε, είναι να πειστούν και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη να το κάνουν.

Η κ. Παγώνη κλήθηκε να απαντήσει και στο ενδεχόμενο να δοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση, οι οποίοι είναι περίπου 4,3 εκατομμύρια πολίτες. «Με μία δόση όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού» ξεκαθάρισε η ίδια και εξήγησε:

«Η ασφάλεια που δίνει η πρώτη δόση είναι στο 45-50% μία εβδομάδα μετά. Στη δεύτερη δόση, είναι μετά από 14-16 μέρες έχεις το 93-95%. Είναι μεγάλα ποσοστά».