Self test: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά – Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Self test: Ποιοι πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά – Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα

Δύο self test δωρεάν θα μπορούν να παραλάβουν από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου οι δικαιούχοι, τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Δημόσιος τομέας

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο που προσέρχονται στον χώρο εργασίας θα μπορούν να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων (10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου). Το αποτέλεσμα των self test θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (self-testing.gov.gr) μέχρι τις 23 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι η προμήθεια των self test πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Ιδιωτικός τομέας

Self test καλούνται να κάνουν υποχρεωτικά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε 8 κλάδους. Ωστόσο, το ένα θα πρέπει να το πληρώσει ο εργοδότης και το δεύτερο παρέχεται δωρεάν από το κράτος.

Ειδικότερα, self test καλούνται να κάνουν υποχρεωτικά όσοι εργάζονται σε:

  • λιανεμπόριο
  • εστίαση
  • χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • μεταφορές
  • υπηρεσίες καθαρισμού
  • κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
  • σχολές οδηγών

Πού δηλώνονται τα αποτελέσματα των self test

Τα αποτελέσματα και των δύο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Τι ισχύει για την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.