Ανοικτούς ναούς για περισσότερους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα ζητά η Εκκλησία

Ανοικτούς ναούς για περισσότερους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα ζητά η Εκκλησία

«Θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολα», διαβεβαιώνουν οι ιεράρχες

Τη δική της πίεση, έστω και με διακριτικότητα στην παρούσα φάση, ασκεί  Ιερά Σύνοδος στην κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο άνοιγμα στους ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα για να μπορέσουν να παραβρεθούν περισσότεροι πιστοί στις λειτουργίες, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Με επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία ζητά να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100.

Επίσης, έγινε αίτημα να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργίες στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Τονίζεται δε από τους ιεράρχες της Εκκλησίας ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών. Πάντως η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και όντος των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.

Το αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, και αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, και ερωτηθείς αν η εκκλησία ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης θα ζητήσει χαλαρότερο ωράριο, απάντησε ότι την προσεχή εβδομάδα συνέρχεται η ΔΙΣ για να υποβάλει προτάσεις να συνεκτιμήσει την κατάσταση για να ζητήσει την παρέκταση χρονικά. «Και ο επιτάφιος και η Ανάσταση γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, επομένως μπορούν να τηρηθούν όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα» τόνισε.