«Κληρώνει» για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη – Άνοιγμα εισηγήθηκε η κυβέρνηση

«Κληρώνει» για το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη – Άνοιγμα εισηγήθηκε η κυβέρνηση

Αναμένεται επίσης η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ως ημέρα ανακοινώσεων για μια σειρά θεμάτων που άπτονται της πανδημίας χαρακτηρίζεται η σημερινή, καθώς αναμένονται οι αποφάσεις τόσο της επιτροπής των ειδικών για την πορεία των περιοριστικών μέτρων, αλλά και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναλυτικότερα, βασικό ζήτημα που απασχολεί τη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η εισήγηση της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα και στις τρεις περιοχές, έστω και με τη μέθοδο του click away (αγορά έξω από το κατάστημα). Σε περίπτωση όμως που η επιτροπή αποφασίσει να παρατείνει την απαγόρευση, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους λοιμωξιολόγους ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά.

Την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι από τη Δευτέρα να ανοίξουν τα καταστήματα και στις «κόκκινες περιοχές», τονίζοντας, όμως, ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα και τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει και στις τρεις περιοχές. Διαβεβαίωσε ότι ακόμη και αν δεν ξεκινήσει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η στήριξη των επιχειρηματιών θα συνεχιστεί.

Στο μεταξύ, μέσα στη μέρα αναμένεται και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες-μέλη της ΕΕ για τη χορήγηση του εμβολίου.