Εισαγγελική έρευνα για τις σοκαριστικές καταγγελίες των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής

Εισαγγελική έρευνα για τις σοκαριστικές καταγγελίες των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών

Εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η σοκαριστική καταγγελία 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές.

Αφορμή για την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στάθηκε ανοιχτή επιστολή των αθλητών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που είδε το φως, στην οποία κάνουν λόγο για συστηματική σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μάλιστα, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα τους και «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Αυτό που σημειώνεται είναι ότι ουσιαστικά οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, γεγονός που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται οι καταγγέλλοντες έχει ως αφετηρία το 1985, ωστόσο, χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό "κοινό μυστικό" τις προπονητικές μεθόδους που «έφτασαν στο όριο του βασανισμού, με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου, θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως σεξουαλική κακοποίηση και σωματικές βλάβες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο εισαγγελικός λειτουργός να καλέσει ως πρώτους μάρτυρες τους αθλητές και τις αθλήτριες που απέστειλαν την επιστολή με τις συγκλονιστικές καταγγελίες.