«Καμπανάκι» από καθηγητή της Σορβόννης: Υψηλός ο βαθμός των ψευδώς αρνητικών self test

«Καμπανάκι» από καθηγητή της Σορβόννης: Υψηλός ο βαθμός των ψευδώς αρνητικών self test

«Όχι μόνο δεν πιάνει ασυμπτωματικούς, αλλά μπορεί να μην πιάσει και συμπτωματικούς»

Για υψηλό βαθμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των self test προειδοποίησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Πανεπιστημιακής Σχολής Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Γεροτζιάφας εξήγησε ότι αν το αποτέλεσμα δεν είναι θετικό τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είναι ψευδές και αυτό οφείλεται στη χαμηλή ευαισθησία που έχουν τα συγκεκριμένα τεστ.

Σημείωσε, πως δεν είναι εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά σε έναν βαθμό θα βοηθήσει να εντοπίζονται ταχύτερα τα θετικά κρούσματα και να απομονώνονται. Ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να είναι οργανωμένο το επόμενο βήμα, ώστε ένα θετικό κρούσμα να το δει γιατρός και να το περιθάλψει, αλλά και για να γίνει η ιχνηλάτηση και να εντοπιστούν οι εστίες. «Δεν είναι εργαλείο που θα μας επιτρέψει την επιδημιολογική καταγραφή και επαγρύπνηση» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι το self test «όχι μόνο δεν πιάνει ασυμπτωματικούς, αλλά μπορεί να μην πιάσει και συμπτωματικούς. Το κάνεις αποδεχόμενος ότι θα έχει χαμηλή ακρίβεια».

Επισήμανε δε ότι «έχουμε τρίτο, τέταρτο ή πέμπτο κύμα ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων, των μεταλλάξεων και δεύτερον όταν επειδή ξεφεύγει η επιδημιολογική επιτήρηση. Χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και έως ότου αναπτυχθεί η ανοσία στην κοινότητα, θα έρχονται διαρκώς κύματα».

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Γεροτζιάφας, τόνισε πως πρέπει να υπάρχει μια σωστή επιδημιολογική επιτήρηση, που θα επιτηρεί τα κρούσματα, τις νοσηλείες αλλά και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλά και την κοινή συναίνεση που παρατηρεί για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Για να έχεις περιοριστικά μέτρα πρέπει να έχεις τη συναίνεση του κόσμου, είπε αναφερόμενος στην κόπωση του πληθυσμού. Όπως εξήγησε, δεν μπορεί να είναι κλειστές οι δραστηριότητες για ανασταλτικούς λόγους, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όπως αποστάσεις και μάσκα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και την ενδεχόμενη σύνδεση με περιστατικά θρόμβωσης, ο κ. Γεροτζιάφας ξεκαθάρισε πως δεν προκαλεί κανένα εμβόλιο θρόμβωση. Όμως, όπως είπε, ο συγκεκριμένος ιός, ανάμεσα στα άλλα, προκαλεί και θρόμβωση και ενδεχομένως ένα στοιχείο του εμβολίου να προκαλεί αυτό το πρόβλημα.