Το ατού των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και η μεγάλη προσοχή για το Πάσχα

Το ατού των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και η μεγάλη προσοχή για το Πάσχα

Το επόμενο 3μηνο θα έρθουν άλλες 7 εκατ. δόσεις – Δείτε πότε και από ποιες εταιρείες - Τι συνιστούν οι ειδικοί για τις γιορτές στο χωριό

Ουδείς Έλληνας φανταζόταν πέρυσι τέτοια εποχή ότι η πανδημία του κορονοϊού θα του χαλάσει δεύτερη χρονιά σερί τη γιορτή του Πάσχα. Μια γιορτή που είναι συνυφασμένη με την έξοδο από τα αστικά κέντρα, την επανένωση των οικογενειών στα χωριά των παππούδων τους και τη θεία κατάνυξη στις εκκλησίες. Η κορύφωσε της Μεγάλης Εβδομάδας έρχεται με την Ανάσταση του Χριστού, όμως η δική μας «ανάσταση» από τον κορονοϊό δεν προβλέπεται για αυτό το Πάσχα.

O Θεόδωρος Βασιλακόπουλος  καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ μιλώντας στο Star είπε: «Επειδή είμαστε έξυπνος λαός πιστεύω ότι θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε μαζικά να μη χάσουμε καμία από το 1.500.000 δόσεις εμβολίων, πρέπει να σταματήσουμε άμεσα τα κορονοπάρτι, να μην ξαναοργανώσουμε πορεία και να μειώσουμε στο ελάχιστο τις επαφές  στα σπίτια».

Ο Νίκος Τζανάκης  καθηγητής πνευμονολογίας πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είπε: «Αυτό στρατηγικά μπορεί να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο ασφαλές εάν υιοθετήσουμε και προβούμε σε self test με τη βοήθεια των οποίων μπορούμε να αποκτήσουμε ένα διαβατήριο μία βεβαίωση και μέσω της επίδειξής της είτε σε διόδια είτε σε άλλους πιστοποιητικούς φορείς να μπορέσουμε να μετακινηθούμε ακόμα και διανομαρχιακά».

Σωτηρία από τα εμβόλια

Πλέον, οι περισσότεροι έχουν καταλάβει ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα προσφέρει ανοσία, αλλά στο ποσοστό που θέλει η κυβέρνηση θα φτάσουμε στο τέλος Ιουνίου.

Αυτό διαφαίνεται και από τις 7 εκατ. δόσεις που έρχονται το επόμενο τρίμηνο και θα αποτελέσουν μια σημαντική δικλίδα ασφαλείας, καθώς οι εμβολιασμένοι στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσουν τα 5 εκατ. μέχρι τότε.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι παρτίδες με εμβόλια κατά του κορονοϊού θα είναι ως εξής:

Τον Απρίλιο:  

Pfizer 1.100.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Johnson 70.000 δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ: 1.620.000 δόσεις

Τον Μάιο:

Pfizer 1.550.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

Johnson 300.000 δόσεις

Moderna 100.000+ δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ: 2.400.000 δόσεις

Τον Ιούνιο:

Pfizer 1.700.000 δόσεις

Johnson 960.000 δόσεις

Astra-Zeneca 450.000 δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ: 3.110.000 δόσεις