11 πράγματα που οι άλλοι δεν συνειδητοποιούν ότι κάνετε εξαιτίας του άγχους υψηλής λειτουργικότητας

11 πράγματα που οι άλλοι δεν συνειδητοποιούν ότι κάνετε εξαιτίας του άγχους υψηλής λειτουργικότητας

Οι επιδράσεις που έχει στη ζωή μας

Το άγχος αποτελεί μια περίπλοκη κατάσταση και μέρος του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά μυστήρια, αλλά και παρανοήσεις σχετικά με αυτό. Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσοι παλεύουν με το άγχος είναι οκνηροί και ανεύθυνοι, τις περισσότερες φορές, αυτές οι αντιλήψεις απέχουν κατά πολύ από την αλήθεια.

Το παρόν άρθρο στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του άγχους υψηλής λειτουργικότητας, μα κυρίως στις επιδράσεις που είχε ή συνεχίζει να έχει στη ζωή μας.

1. Απορρίπτοντας ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ενώ βαθιά μέσα τους επιθυμούν να τις δεχτούν

Πρέπει να πούμε εδώ ότι είναι δύσκολο για όσους δεν έχουν ποτέ βιώσει άγχος, να κατανοήσουν την κατάσταση, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο. Οι αγχώδεις λοιπόν άνθρωποι συχνά δεν μπορούν να χαλαρώσουν εύκολα και να γίνουν κοινωνικοί, ακόμα κι αν το θέλουν πραγματικά και ακόμα κι αν στο παρελθόν έχουν περάσει καλά όντας πιο κοινωνικοί. Κι αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι νιώθουν πώς θα κάνουν τους συνομιλητές τους να βαρεθούν όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

2. Εμμονή με μικρές, ασήμαντες λεπτομέρειες

Τα άτομα που συνεχώς αγχώνονται συχνά μελετούν λεπτομερώς ξανά και ξανά κάθε βλέμμα, κάθε χειρονομία και λέξη που λέγεται, επειδή ανησυχούν ότι έχουν κάνει ή πει κάτι αρνητικό ή ότι κάποιος άλλος λέει κάτι αρνητικό για εκείνους.

3. Έντονα προβλήματα ύπνου

Όσοι βιώνουν άγχος, πολλές φορές δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν το βράδυ, εν μέρει επειδή συνεχώς σκέφτονται και υπεραναλύουν όσα συνέβησαν τη μέρα ή όσα μπορεί να συμβούν την επόμενη.

4. Φαντάζονται το χειρότερο πιθανό σενάριο

Ασχέτως του πόσο θετική είναι μια κατάσταση ή μια σειρά συνθηκών, όσοι εμφανίζουν άγχος συχνά δεν μπορούν παρά να φανταστούν όλους τους τρόπους που κάτι θα μπορούσε να καταλήξει πολύ αρνητικά. Για την ακρίβεια, μερικές φορές, εστιάζουν τόσο πολύ σε αυτό, γίνεται τόσο ζωντανή και επίμονη αυτή η φαντασία που καταλήγει σε ψυχική διαταραχή.

5. Κάθε συζήτηση αναπαράγεται και αναλύεται ξανά και ξανά

Τα αγχώδη άτομα επανεξετάζουν όλες τους τις συζητήσεις στο νου τους, για να βρουν το λάθος στοιχείο, τη λάθος απάντηση ή για να επικρίνουν τον εαυτό τους για την αντίδρασή τους. Αυτή η διαδικασία ρουφά, εκτός από χρόνο, και αρκετή ενέργεια και σίγουρα υπό αυτό το φως εξέτασης, αμέτρητα λάθη μπορούν να βρεθούν κάθε μέρα.

6. Οι ανησυχίες των άλλων ανθρώπων γίνονται αντιληπτές ως επαγγελματική διάγνωση

Ακόμα κι αν κάποιος τους αναφέρει απλά ότι δεν φαίνονται και πολύ καλά, αυτό θα μεγαλοποιηθεί τόσο στο μυαλό τους που θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες και πανικό. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα αγχώδη άτομα γνωρίζουν πως το άγχος τους συνήθως δεν είναι πλήρως ορατό στους άλλους και μια τέτοια παρατήρηση είναι σαν το «ξεσκεπάζει».

7. Εσωτερίκευση ενοχών

Όποτε κάτι σχεδιασμένο πάει στραβά ή απλά δεν συμβεί, ένα αγχώδες άτομο πολύ συχνά θα θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος, ακόμα κι αν δεν θα μπορούσε να είχε καμία ανάμειξη στην αποτυχία.

8. Το μέλλον γι’ αυτούς είναι τρομακτικό

Η ζωή στο παρόν αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη για τα αγχώδη άτομα, πόσο μάλλον το μέλλον και το τι απρόβλεπτο μπορεί να φέρει αυτό.

9. Πάντα συγκρίνουν και αξιολογούν

Τους φαίνεται ότι όλοι οι άλλοι άνθρωποι γύρω τους είναι πιο επιτυχημένοι στη ζωή από εκείνους. Αυτή η εσωτερική πίεση, όταν επιμένει, δημιουργεί την επιθυμία παραίτησης.

10. Τα λάθη μεγεθύνονται

Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος, αλλά οι άνθρωποι με έντονο άγχος δεν μπορούν να αποδεχτούν κάτι τέτοιο- και επικρίνουν αυστηρά τον εαυτό τους, όταν δεν κάνουν κάτι ακριβώς έτσι όπως το ήθελαν.

11. Ψυχική εξάντληση

Είναι τόση η έλλειψη ενέργειας που βιώνει κάποιος με έντονο άγχος, τόση η εξάντληση, που νιώθει συχνά ότι θέλει απλά να κοιμηθεί- και να μείνει