Πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοικτές τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Τα self tests στα φαρμακεία την Τετάρτη (7/4)

Πρώτο Σαββατοκύριακο με ανοικτές τις διαδημοτικές μετακινήσεις – Τα self tests στα φαρμακεία την Τετάρτη (7/4)

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Επαναλειτουργία της εστίασης μετά το Πάσχα

Μια βαθιά ανάσα θα πάρουν οι Έλληνες πολίτες το Σαββατοκύριακο, καθώς είναι το πρώτο με ανοικτές τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Σε συνδυασμό με το ελεγχόμενο άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα, σηματοδοτούν τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το συνεχές lockdown.

Από αύριο, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι πολίτες θα στέλνουν sms τον κωδικό 6 στο 13033 και θα μπορούν να απομακρυνθούν και εκτός του δήμου τους για άσκηση, χρησιμοποιώντας και το αυτοκίνητό τους. Βεβαίως, αυτό θα γίνεται μόνο τα Σαββατοκύριακα σε πρώτη φάση.

Το άνοιγμα της εστίασης μετατίθεται για μετά το Πάσχα, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ η αναχαίτιση της πανδημίας περνά και από τα self test, που θα διανέμονται δωρεάν από τις 7 Απριλίου.

Στα αυτοδιαγνωστικά τεστ προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς το σχέδιο είναι να ανοίξουν τα λύκεια στις 12 Απριλίου. Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους καθηγητές. Εφόσον όλα πάνε καλά με το άνοιγμα των σχολείων, τότε θα υπάρξει στη συνέχεια άνοιγμα και των γυμνασίων, ενώ για τα δημοτικά η πρόβλεψη είναι για μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τα τεστ θα αποθηκευτούν σε 2 μεγάλες αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και από εκεί θα διανεμηθούν σε 100 φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα.

Πάντως, σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων και διασωληνωμένων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από 45 έως 78 ετών. Οι αλλεπάλληλες εισαγωγές δοκιμάζουν ακατάπαυστα τις αντοχές των νοσοκομείων και ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη δεκάδων κρεβατιών Εντατικής Θεραπείας.

Με αρνητικό τεστ στο σχολείο κάθε Δευτέρα οι μαθητές

Προτεραιότητα στα self test έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία. Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει ο κηδεμόνας τους, όπως επισημάνθηκε και στην ΕΡΤ.

Οι γονείς θα παραλαμβάνουν απο το φαρμακείο τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 – 48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Αν το τεστ είναι αρνητικό ο γονέας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Αν είναι θετικό θα πρέπει να γίνει και επαναληπτικό τεστ (rapid test) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.