Κορονοϊός: Προτεραιότητα για τα self test στα άτομα μέχρι 67 ετών – Υποχρεωτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Κορονοϊός: Προτεραιότητα για τα self test στα άτομα μέχρι 67 ετών – Υποχρεωτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Προέχουν η αγορά και τα σχολεία για ασφαλές άνοιγμα

Λεπτομέρειες για τα self test με στόχο τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην επίσημη ενημέρωση που έγινε πριν από λίγο. Όπως τόνισε προτεραιότητα έχουν τα άτομα μέχρι 67 ετών, επειδή είναι επαγγελματικά ενεργά και στόχος είναι το άνοιγμα της αγοράς. Επίσης ξεκαθάρισε ότι για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά, αφού στόχος είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, όπως και της αγοράς.

«Η κυβέρνηση υλοποιεί νέα δράση για διαγνωστικούς ελέγχους για να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τις δραστηριότητες. Η δράση αυτή είναι συμπληρωματική», τόνισε αρχικά ο κ. Κοντοζαμάνης και συνέχισε:

«Είναι μια εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα. Κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να σταματήσουμε την διασπορά του ιού.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν, ήδη, στην ΕΕ. Είναι κυρίως ρινικά τεστ και πιο απλά στη χρήση τους. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες. Προτεραιότητα έχουν όσοι είναι έως 67 ετών, γιατί αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει το άνοιγμα της αγοράς. Λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες μέρες».

Επίσης τόνισε ότι είναι «υποχρεωτική η χρήση self test για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων», αφού στόχος είναι να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ όλα τα δικαιώματα π.χ. απουσία από το σχολείο, άδεια από την εργασία, θα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης μελέτη του Πανεπιστημίου Yale έδειξε ότι η εβδομαδιαία διάθεση των self test θα απέτρεπε 2.8 εκατ. μολύνσεις και 15.800 θανάτους. Επιπλέον, στη Σλοβακία τα self test μείωσαν κατά 50% την διάδοση του κορονοϊού και βοήθησαν στην ασφαλή λειτουργία σχολείων.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

  • Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις
  • Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
  • Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό