Κορονοϊός: Σκηνικό «πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής – Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ

Κορονοϊός: Σκηνικό «πολέμου» στα νοσοκομεία της Αττικής – Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ

Δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν να αδειάσει κρεβάτι - Δραματικές περιγραφές γιατρών και νοσηλευτών

Τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν ξεπεράσει πλέον τα όρια τους, με γιατρούς και νοσηλευτές να περιγράφουν ένα σκηνικό «πολέμου» στις εφημερίες.

Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα του Mega με ασθενείς να διασωληνώνονται σε απλές κλίνες και άλλους με ρινικό οξυγόνο και φορητούς αναπνευστήρες να περιμένουν στη λίστα αναμονής για μία κλίνη σε ΜΕΘ, αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα. Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας 16 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονταν το μεσημέρι της Τετάρτης στην αναμονή για ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή νύχτα και στο Λαϊκό Νοσοκομείο, καθώς γέμισαν όλα τα κενά κρεβάτια στην κλινική Covid, με αποτέλεσμα στο πέρας της εφημερίας επτά ασθενείς να τοποθετηθούν σε φορεία με αναπνευστήρες οξυγόνου, ενώ άλλοι δύο περιμένουν διασωληνωμένοι εδώ και 4 ημέρες για μία κλίνη σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε όλο το λεκανοπέδιο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid που παραμένουν σε απλούς θαλάμους, άγγιξαν σήμερα τους 60.

Την αγνωνία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού μετέφερε μιλώντας στο Mega και η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποία διερωτήθηκε αν θα βρεθούν ελεύθερες κλίνες, ακόμη και σε απλές κλινικές covid. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πάνω από 5.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, με τον 1 στους 5 να βρίσκεται σε ειδική μονάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 700.

Μέχρι χθες, το 91% των επιστρατευμένων γιατρών που κλήθηκαν να συνδράμουν το ΕΣΥ, είχε προσέλθει στα νοσοκομεία της Αττικής. Ωστόσο, τα ευτράπελα δεν έλειψαν, όπως το γεγονός ότι πνευμονολόγος που είχε δηλώσει εθελοντής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, έλαβε χαρτί επιστράτευσης για άλλο νοσοκομείο. Ενώ η πνευμονολόγος Κατερίνα Αναπλιώτη καταγγέλλει, ότι ναι μεν την επιστράτευσαν, αλλά δεν έλαβαν υπόψιν, ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Με την επιστράτευση των 206 γιατρών, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη σταδιακά 300 απλών κλινών και άλλων 60 κλινών εντατικής, για τα Covid περιστατικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΕΑ», εφόσον χρειαστεί, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμη τη λίστα για την επιστράτευση επιπλέον 160 γιατρών του ιδιωτικού τομέα.