Δημοσκόπηση Open: Τι λένε οι πολίτες για εμβόλια, διαδηλώσεις και αστυνομική βία

Δημοσκόπηση Open: Τι λένε οι πολίτες για εμβόλια, διαδηλώσεις και αστυνομική βία

Πώς αξιολογούν τους χειρισμούς της κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία - Ποιους εμπιστεύονται περισσότερο

Αυξάνεται ο βαθμός ικανοποίησης των πολιτών σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, όπως δείχνει δημοσκόπηση της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Open, ενώ έκπληξη προκαλεί ο υψηλός βαθμός αποδοχής εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν η χώρα μας θα έπρεπε να αγοράσει με διμερείς συμφωνίες στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών εμβόλια κατά του κορονοϊού από τη Ρωσία και την Κίνα, το 67% απαντά θετικά και αρνητικά μόλις το 14%, ενώ το 19% δεν απαντά.

Όσον αφορά στην ικανοποίηση από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση από την κυβέρνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το 51% δηλώνει ικανοποιημένο, το 38% όχι και το 11% δεν απαντά.

Ακριβώς η αντίθετη τάση ωστόσο καταγράφεται στο ερώτημα για τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 49% να δηλώνει δυσαρέσκεια και το 43% να δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 8% δεν απαντά.

Αλλά και όσον αφορά στις διαδηλώσεις, το 50% απαντά ότι διαφωνεί με την άποψη της κυβέρνησης ότι πίσω από αυτές βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το 33% να συμφωνεί και το 17% να μην απαντά.

Για τα περιστατικά αστυνομικής βίας το 47% πιστεύει ότι είναι μεμονωμένα και το 39% ότι αποτελούν μέρος πολιτικής καταστολής, ενώ το 14% δεν απαντά.

Τέλος, ερωτηθέντες για ποια πρόσωπα ή ομάδες έχουν θετική γνώμη για τη στάση τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συγκεντρώνει 91% θετικές γνώμες, ο Σωτήρης Τσιόδρας 65% και η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων 56%.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά από τις 12 έως τις 17 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ατόμων με δικαίωμα ψήφου από όλη την Ελλάδα.