Lockdown: Όλο παρασκήνιο που φέρνει την απόφαση μερικής χαλάρωσης των μέτρων

Lockdown: Όλο παρασκήνιο που φέρνει την απόφαση μερικής χαλάρωσης των μέτρων

Πως και γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει αποσυμπίεση στις απαγορεύσεις - «Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους», τόνισε ο καθηγητής Δερμιτζάκης

Πολλά σκαμπανεβάσματα έχει αυτή την εβδομάδα η κατάσταση στην Ελλάδα με το lockdown και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για περιορισμό του κορονοϊού. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις και επαφών σε κυβερνητικό επίπεδο στο παρασκήνιο, ώστε να φτάνουμε στο σημείο της μερικής μείωσης των απαγορευτικών.

Βεβαίως, τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα από αυτό που περίμεναν στην κυβέρνηση, ενώ οι λοιμωξιολόγοι ζήτησαν κι άλλο χρόνο για να έχουν μπροστά τους  και πήγαν τη σύσκεψή τους την Παρασκευή, ώστε με όλα τα στοιχεία μπροστά τους να πάρουν καλύτερες αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του MEGA, αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτά τα μέτρα έχοντας συζητήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με τους λοιμωξιολόγους μέτρα αποσυμπίεσης.

Το πρώτο είναι ότι θα αλλάξει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο θα μεταφερθεί από τις 7 στις 9.

Το δεύτερο μέτρο είναι ότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών θα ανοίξουν ενδεχομένως από τη Δευτέρα.

Και το τρίτο μέτρο είναι ότι η κυκλοφορία θα μπορεί να γίνεται και με το αυτοκίνητο.

Οι ειδικοί παρατήρησαν και μετέφεραν μετέπειτα την εικόνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι από την κόπωση του κόσμου προκλήθηκαν δυσλειτουργίες, παρανομίες και ο κόσμος που δεν μπορούσε να βγει έξω μαζεύονταν μέσα στα σπίτια.

Επίσης φάνηκε πολύ μεγάλη αύξηση των παρατυπιών παράνομης λειτουργίας καταστημάτων.

Όσο για τα κομμωτήρια, παρατηρήθηκε ότι κάποιοι πήγαιναν στα σπίτια για να κουρέψουν τους πελάτες τους.

Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους

Εξάλλου, την πεποίθηση ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους για να διοχετευτεί η ενέργεια των πολιτών και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι αν συνεχιστεί αυτού του τύπου το lockdown, τα κρούσματα σε ένα μήνα θα αγγίξουν τα 5.000.

«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν,  δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια.

Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Υπογράμμισε δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. «Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης», ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.