Κορονοϊός: Ολοταχώς για πανελλαδικό lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου για 15 ημέρες

Κορονοϊός: Ολοταχώς για πανελλαδικό lockdown τύπου περασμένου Μαρτίου για 15 ημέρες

Αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις - Αναδιάταξη στα νοσοκομεία της Αττικής για να ανταπεξέλθουν στην πίεση

Αυστηρό lockdown όπως του περασμένου Μαρτίου σε όλη τη χώρα διάρκειας 15 ημερών εισηγείται η ομάδα των επιδημιολόγων στην επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά την εκτίναξη των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και τις 2.353 νέες μολύνσεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης 4 Μαρτίου και έως την Καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου. Αύριο Τετάρτη στις 11:00 το πρωί θα γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής και οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σαρηγιάννης: Πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown άμεσα

Αλλά και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown αύριο. Όχι μετά από δεκαπέντε μέρες. Και για παραπάνω από δυο εβδομάδες».

«Θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς σε αυτό που η χώρα έβαλε σαν στόχο από την αρχή, δηλαδή να διαχειριστεί πρώτα από όλα με επιτυχία τον υγειονομικό κίνδυνο και άρα ναι, αν θέλετε, να πάμε σε ένα αυστηρότερο αλλά σοβαρό πια lockdown» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Αν συζητάμε για άνοιγμα στις 16 Μαρτίου λιανικού εμπορίου, σχολείων, για μια επαναφορά σε έναν βαθμό κανονικότητας, προφανώς τα πράγματα είναι δύσκολα κυρίως λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών» τόνισε. Πρόσθεσε ότι «προφανώς κάποια στιγμή θα υπάρξει η θετική επίπτωση των εμβολίων, αλλά αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δύσκολη».

Αναδιάταξη στα νοσοκομεία της Αττικής - Σε Covid μετατρέπεται το Σισμανόγλειο

Την ίδια ώρα και υπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται στο υγειονομικό σύστημα στην Αττική, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε αναδιάταξη των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ΜΕΘ Covid με στόχο να ανέλθουν στις 340 μέχρι την Παρασκευή 5 Μαρτίου.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, μετατρέπονται απλές ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid στα δημόσια νοσοκομεία. Ήδη στο Αττικό αυξήθηκαν κατά 10 οι ΜΕΘ Covid, στον Ευαγγελισμό θα προστεθούν ακόμη 12 και στο Τζάννειο θα λειτουργήσουν ακόμη 10 κλίνες ΜΕΘ ως Covid.

Παράλληλα, για να ενισχυθεί το σύστημα non covid ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία, θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές που ήδη έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ 110 με 120 κρεβάτια ΜΕΘ. Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν, ότι «κλείδωσε» συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα, για να διαθέσουν πάνω από 200 απλές κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών.

Μία ακόμη κίνηση για την ανακούφιση του ΕΣΥ γίνεται μέσω της μετατροπής του Σισμανογλείου σε Νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Θα νοσηλεύει ασθενείς που δεν χρειάζονται διασωλήνωση και εντατική θεραπεία. Ήδη λειτουργούν αποκλειστικά ως Covid νοσοκομεία το Ελπίς, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα.  Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ θα υποδέχεται πλέον μόνο ασθενείς non Covid.