Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον

Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον

«Ας μην παρασυρθούμε από έναν παράφρονα αυλητή του μίσους»

Ούτε λέξη για επιείκεια δε θέλει να ακούει ο Κώστας Μπακογιάννης για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς ο δήμαρχος της Αθήνας πιστεύει ότι δεν το αξίζει ο αρχιεκτελεστής της «17 Νοέμβρη».

«Σωστά η πολιτεία εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για να κρατήσει στη ζωή τον δολοφόνο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την οφειλόμενη γενναιοδωρία και την μεγαλειώδη δύναμη της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών του κράτους δικαίου. Ας ανταποκριθούν ανάλογα η οικογένεια και οι «σύντροφοί» του. Είναι ένα δικαίωμα που ο ίδιος αρνήθηκε στα θύματα του. Οι άνθρωποι που χάθηκαν από το όπλο του δεν είχαν επιλογή αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν. Εμείς, οι συγγενείς τους, δεν είχαμε την επιλογή να τους έχουμε ζωντανούς», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Μπακογιάννης αναφερόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Το άρθρου του Δημάρχου της Αθήνας, Κώστα Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Καθημερινή» έχει ως εξής:

Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνον

«Η καταπολέμηση του μίσους, της βίας, της τρομοκρατίας, δεν έχει πολιτικό ή ιδεολογικό πρόσημο. Απαιτεί ένα αρραγές και ακέραιο μέτωπο όλων. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς «ναι μεν αλλά», χωρίς συμψηφισμούς. Όλες οι μανάδες άλλωστε το ίδιο κλαίνε τα παιδιά τους. Κι όλα τα παιδιά το ίδιο θρηνούν τους πατεράδες τους. Τα νεκροταφεία, μας εξισώνουν όλους.

Αν σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν έχουμε ακόμα ξεμπερδέψει οριστικά με την τρομοκρατία, αυτό οφείλεται ακριβώς στο ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει πετύχει την ουσιαστική συναντίληψη και την αναγκαία συναίνεση για το αυτονόητο: την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής που δεν δικαιούται κανείς να αφαιρεί.

Αρχή και τέλος είναι η ίδια η δημοκρατία. Το κράτος δικαίου. Οι θεσμοί, οι νόμοι, οι κανόνες που ισχύουν για όλους, δίχως εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς. Φυσικά, ισχύουν και για έναν επαγγελματία κατά συρροή δολοφόνο. Αλλοίμονο μας αν το Δίκαιο κοβόταν και ραβόταν στα μέτρα κάθε εκβιαστή και προσαρμοζόταν ο τόπος και ο τρόπος έκτισης της ποινής του στα σταθμά που τον εξυπηρετούν.

Σωστά η πολιτεία εξαντλεί όλα τα νόμιμα μέσα για να κρατήσει στη ζωή τον δολοφόνο, δείχνοντας έτσι έμπρακτα την οφειλόμενη γενναιοδωρία και την μεγαλειώδη δύναμη της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αρχών του κράτους δικαίου. Ας ανταποκριθούν ανάλογα η οικογένεια και οι «σύντροφοί» του. Είναι ένα δικαίωμα που ο ίδιος αρνήθηκε στα θύματα του. Οι άνθρωποι που χάθηκαν από το όπλο του δεν είχαν επιλογή αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν. Εμείς, οι συγγενείς τους, δεν είχαμε την επιλογή να τους έχουμε ζωντανούς.

«Το ήθος της πολιτικής είναι και προοπτικά γίνεται ήθος της κοινωνίας» είχε γράψει ο πατέρας μου. Ο δημόσιος λόγος παράγει αποτελέσματα. Έχει συνέπειες. Ενίοτε οδηγεί και στο αίμα. Το ζήσαμε πριν 40 χρόνια, όταν τα ψευδή και χυδαία πρωτοσέλιδα κάποιων βρήκαν τη θέση τους στις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη. Όπλισαν τα σαρανταπεντάρια.

Ας μου επιτραπεί μια προσωπική έκκληση, με τη μεγαλύτερη δυνατή ψυχραιμία. Μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να παρασυρθούν από έναν παράφρονα αυλητή του μίσους. Μην υπνοβατήσουμε προς τον βούρκο που μπορεί να μας καταπιεί. Ο δολοφόνος να μείνει δολοφόνος και μόνο, όχι σημαία ευκαιρίας και αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση. Η ζωή του είναι δική του. Όμως, οι ζωές δέκα εκατομμυρίων Ελλήνων, όλων μας και των παιδιών μας, είναι δικές μας».

1
σχόλιο
  1. avatar ΙΩΑΝΝΗΣ

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΩΣΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΘΑ ΣΥΜΜΦΩΝΗΣΩ.ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΙΕΚΔΙΚΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΠΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΜΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...