Ντουζιέρες: Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός αγοράς

Ντουζιέρες: Ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός αγοράς

Στο Youbath θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε σε αξιοπρόσεκτη ποικιλία

Οι ντουζιέρες αποτελούν πλέον τη βασικότερη επιλογή σε όλα τα σπίτια, σε αντίθεση με τις μπανιέρες που χάνουν σταδιακά έδαφος σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ πιο βολικές και ταιριάζουν σε όλους τους χώρους τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. Αν χτίζετε το νέο σας σπίτι ή ανακαινίζετε το μπάνιο σας, είναι λογικό να αναρωτιέστε πώς θα διαλέξετε ντουζιέρα.

Με μια γρήγορη αναζήτηση θα είδατε ότι ο όρος ντουζιέρα περιλαμβάνει πολλά επιμέρους μέρη, για τα οποία πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε. Εκτός από τη βάση της ντουζιέρας, υπάρχουν και οι καμπίνες ντουζιέρας καθώς και τα αξεσουάρ, όπως οι μίκτες, τα τηλέφωνα και οι κεφαλές. Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε στο καθένα.

Βάσεις ντουζιέρας

Οι βάσεις ντουζιέρας βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη, αλλά και σχέδια, όπως τετράγωνες, παραλληλόγραμμες, ασύμμετρες και ημικυκλικές. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να διαλέγουν το μέγεθος και το σχήμα με αισθητικά κριτήρια, όμως καλό είναι πρώτα να λάβετε υπόψη τη λειτουργικότητα της ντουζιέρας, το αν χωράει μέσα στο μπάνιο σας, αν επιτρέπει τις εύκολες κινήσεις μέσα σε αυτό κλπ.

Κάτι ακόμα που πρέπει να συνυπολογίσετε είναι το υλικό της βάσης. Οι τρεις βασικοί τύποι είναι οι εξής:

  • Ντουζιέρες από πορσελάνη: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή επιλογή, αφού είναι γενικά ένα ανθεκτικό υλικό που δεν χαράζει και καθαρίζεται εύκολα. Φυσικά, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εμπιστευθείτε κάποιον αξιόπιστο κατασκευαστή, ώστε η πορσελάνη να μην είναι πορώδης. Επιπλέον, τοποθετείται εύκολα, οπότε είναι δύσκολο να υπάρξει κακοτεχνία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να σπάσει, αν πέσει πάνω της κάποιο βαρύ αντικείμενο και τότε δύσκολα επιδιορθώνεται.
  • Ακρυλικές ντουζιέρες: Οι ντουζιέρες από ακρυλικό έχουν αντίστοιχη ποιότητα με τις πορσελάνινες, αλλά έχουν το έξτρα πλεονέκτημα ότι διατίθενται και σε μεγαλύτερα μεγέθη σε σχέση με τις δεύτερες. Το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι χαράσσονται σχετικά εύκολα (ακόμα και με άμμο στα πόδια ή με ένα σκληρό σφουγγαράκι καθαρισμού). Μια γρατζουνιά δεν αποτελεί πρόβλημα σε αισθητικό επίπεδο, αφού συνήθως δεν φαίνεται καν. Όμως, μπορεί να γίνει εστία μικροβίων. Επιπλέον, οι ακρυλικές ντουζιέρες χρειάζονται προσοχή στην τοποθέτηση, γιατί το υλικό τους είναι πιο εύπλαστο από την πορσελάνη. Αν δεν τοποθετηθούν σωστά από τον υδραυλικό, τότε θα προκαλούν θόρυβο και θα είναι επιρρεπείς να σπάσουν.
  • Ντουζιέρες με πλακάκια: Οι ντουζιέρες με πλακάκια παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία και αυτός είναι και ο λόγος που τις προτιμούν αρκετοί. Η ανθεκτικότητα, η μακροζωία, η άνεση και η ευκολία καθαρισμού εξαρτώνται από το είδος των πλακιδίων, όμως το βασικότερο μειονέκτημα αυτού του τύπου είναι ότι έχει δυσκολία στην εγκατάσταση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρουσιάζει πρόβλημα στεγανότητας.

Πέρα από τις ντουζιέρες με βάση, υπάρχουν και οι χτιστές ντουζιέρες, οι οποίες οπωσδήποτε διακρίνονται από υψηλή αισθητική. Δεν είναι, όμως, τόσο δημοφιλείς, επειδή απαιτούν πολύ χώρο, χρονοβόρα διαδικασία εγκατάστασης και φυσικά έχουν μεγάλο κόστος.

Καμπίνες ντουζιέρας

Όσον αφορά στο σχήμα τους, αυτό βγαίνει στα ίδια σχέδια με τις βάσεις της ντουζιέρας και συνεπώς η επιλογή έχει να κάνει κυρίως με το κριτήριο του διαθέσιμου χώρου. Οι τετράγωνες καμπίνες είναι ιδανικές για μικρά μπάνια, ενώ οι παραλληλόγραμμες απαιτούν μεγαλύτερο χώρο. Από την άλλη, οι ημικυκλικές καμπίνες προσαρμόζονται σε διάφορους χώρους. Τα διαχωριστικά πάνελ είναι η πιο minimal επιλογή, η οποία επιπλέον παρουσιάζει και τα λιγότερα προβλήματα λόγω της απλότητας κατασκευής της.

Κάτι ακόμα που πρέπει να αναλογιστείτε είναι το μηχανισμό ανοίγματος της καμπίνας. Οι ανοιγόμενες πόρτες έχουν απλό μηχανισμό που δεν χαλάει, όμως απαιτούν μεγάλο χώρο που δύσκολα μπορεί να βρεθεί στο μπάνιο. Από την άλλη, οι συρόμενες πόρτες είναι ιδανικές για εξοικονόμηση χώρου, όμως ειδικά στις ημικυκλικές καμπίνες ενδέχεται ο μηχανισμός να χαλάσει, να φρακάρει ή να στραβώσει, αν τα αξεσουάρ δεν είναι καλής ποιότητας.

Αξεσουάρ ντουζιέρας

Αφού διαλέξετε βάση και καμπίνα ντουζιέρας, καλό είναι να ασχοληθείτε και με τα υπόλοιπα αξεσουάρ, ώστε να κάνετε τις σωστές επιλογές και να προσφέρετε στον εαυτό σας την ιδανική εμπειρία στο ντους.

Οι μίκτες μπάνιου καθορίζουν τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνεται η παροχή νερού. Οι μη αναμεικτικοί αποτελούνται από δύο μοχλούς, οι οποίοι καθορίζουν τη ροή του ζεστού και του κρύου νερού, ώστε να προκύψει η επιθυμητή θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνταν παλαιότερα, όμως πλέον δεν θεωρούνται εύχρηστοι, επειδή δεν ξεχωρίζουν το εύρος ροής από τη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση του νερού. Από την άλλη, οι αναμεικτικοί διαθέτουν έναν μοχλό, ο οποίος στο οριζόντιο επίπεδο (δεξιά-αριστερά) ρυθμίζει τη θερμοκρασία και στο κάθετο (πάνω-κάτω) τη ροή. Οι πιο σύγχρονοι μίκτες είναι οι θερμοστατικοί, στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της ακριβούς θερμοκρασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος, αν παρουσιαστεί αυξομείωση στην παροχή νερού, αλλά και να μην γίνεται κατασπατάληση του νερού, μέχρι να βρείτε την επιθυμητή θερμοκρασία.

Όσον αφορά στις κεφαλές και τα τηλέφωνα ντους, τα πράγματα είναι αρκετά απλά. Οι μπαταρίες στις ντουζιέρες σπάνια έχουν κι άλλη έξοδο νερού πέρα από την κεφαλή ή το τηλέφωνο, όπως γίνεται στις μπανιέρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης εξοικονόμησης χώρου, η οποία στις ντουζιέρες είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε αν η μπαταρία θα έχει μόνο μία έξοδο, η οποία θα καταλήγει στο τηλέφωνο, ή αν θα έχει και άλλη μία που θα καταλήγει στην κεφαλή του ντους, η οποία είτε τοποθετείται στο ταβάνι είτε ανεβαίνει κατακόρυφα με βέργα. Οπωσδήποτε, δεν σας συνιστούμε να έχετε μόνο κεφαλή ντους, αλλά απαιτείται και τηλέφωνο με σπιράλ για μεγαλύτερη ευχρηστία ανάλογα και με τις προτιμήσεις κάθε ατόμου.

Στο Youbath θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε για τη ντουζιέρα σας σε αξιοπρόσεκτη ποικιλία. Από βάσεις και καμπίνες ντουζιέρας μέχρι τηλέφωνα, κεφαλές και μπαταρίες, όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα διατίθενται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αλλά άριστη ποιότητα και αξιοπιστία.