Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 68χρονος για λαθρανασκαφές στην Αμφίπολη

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω 68χρονος για λαθρανασκαφές στην Αμφίπολη

Όλα όσα κατασχέθηκαν

Με τον... γκασμά στο χέρι πιάστηκε 68χρονος για λαθρανασκαφές, όπως κατηγορείται, στην αρχαιολογική περιοχή της Αμφίπολης Σερρών. Συνελήφθη επ' αυτοφώρω από αστυνομικούς, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα.

Έχοντας ανά χείρας ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικό εργαλείο, ο 68χρονος, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, εντοπίστηκε την περασμένη Κυριακή να πραγματοποιεί παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Είχε προηγηθεί έρευνα για τη φερόμενη δράση του από αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Της σύλληψής τους ακολούθησαν έρευνες, κατά τις οποίες βρέθηκαν πάνω του, στο αυτοκίνητό του, αλλά και σε δύο σπίτια -ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες- αντικείμενα που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως προέκυψε από γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν ένα χάλκινο νόμισμα ελληνιστικών χρόνων, ένα μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα, ένας μολύβδινος πεσσός, οκτώ μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα, πέντε μολύβδινα αντικείμενα, δύο χάλκινα αντικείμενα, εννέα χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων πέντε ακέραια και τέσσερα αποσπασματικά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων, όπως επίσης μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνίθα. Επίσης κατασχέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων και ισάριθμα σκαπτικά εργαλεία και ακουστικά, ως μέσα διενέργειας ανασκαφικών δραστηριοτήτων.

Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με την οποία οδηγείται στις εισαγγελικές Αρχές των Σερρών.