Κορονοϊός: Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τον Μάρτιο- Οι νέες παραλαβές εμβολίων

Κορονοϊός: Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί έως τον Μάρτιο- Οι νέες παραλαβές εμβολίων

Πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί- Περισσότεροι από 720.000 συνολικά οι εμβολιασμοί

Μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τις 720.000 εμβολιασμούς και σήμερα έχουν διενεργηθεί 30.000 εμβολιασμοί, ανέφερε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 1.420.000 ραντεβού. Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

Παράλληλα έκανε λόγο για αυξητική τάση στα ραντεβού για εμβόλιο, αναφέροντας πως έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 1 εκατ. 420 χιλιάδες ραντεβού με 600 χιλιάδες από αυτά να αφορούν την πρώτη δόση και 820 χιλιάδες την δεύτερη.

Ο αριθμός των διαθέσεων ραντεβού είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό δόσεων που αναμένεται να λάβει η χώρα, ξεκαθάρισε ο κος Θεμιστοκλέους.

Για τον Μάρτιο τα ραντεβού είναι 720.000 και αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς, σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων, λέγοντας ότι σήμερα παραλάβαμε από την εταιρία Pfizer 112.000 δόσεις, 24.000 της Moderna και 90.000 της Astra Zeneca.

Επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας έως το Πάσχα λόγω των εμβολιασμών.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα των 80- 84 ετών, είπε ότι τουλάχιστον 100.000 έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και υπάρχουν κι άλλα 110.000 ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα θα είναι σε θέση το υπουργείο να κάνει εμβολιασμούς στο σπίτι, για ανθρώπους που είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν σε κέντρα εμβολιασμού, απάντησε ότι «με ένα πιο εύχρηστο εμβόλιο ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε σύντομα να εφαρμόσουμε και σύστημα εμβολιασμού στο σπίτι». Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορέσουν να εμβολιαστούν και άνθρωποι με σοβαρά νοσήματα από τη λίστα αναπλήρωσης, από την οποία τώρα εμβολιάζονται μόνο ένστολοι, για να μην χάνονται οι δόσεις.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι είναι μία δύσκολη διαδικασία, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, και είναι κάτι το οποίο «προσπαθούμε να ρυθμίσουμε, ώστε να εμβολιάζουμε κι άλλους πέραν από τους ένστολους». Όσον αφορά τα ραντεβού τα οποία χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, είπε ότι έχουν αρχίσει ήδη να αναπληρώνονται, καθώς χθες Κυριακή εμβολιάστηκαν 4000 άνθρωποι που έχασαν το ραντεβού λόγω κακοκαιρίας.