Κορονοϊός: Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Κορονοϊός: Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και δήμο Κορδελιού – Ευόσμου

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο»

Αυστηρό lockdown σε Κάλυμνο και δήμο Κορδελιού - Ευόσμου αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:

-Ο Δήμος Καλυμνίων

-Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης

-Ο Δήμος Μυκόνου

-Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)

-Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

-Η Περιφέρεια Αττικής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),

-Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,

-Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,

-ο Δήμος Θάσου,

-οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,

-ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,

-οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,

-ο Δήμος 'Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,

-οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

-ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,

-ο Δήμος Καρπάθου και

-ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

«Σταθερός ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται σε 10.500 κρούσματα», είπε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Επιδημιολογική σταθεροποίηση παρατηρείται στην Αττική με 5.500 ενεργά κρούσματα, το rt μειώθηκε κάτω από το 1, αλλά υψηλό παραμένει ακόμη το ιικό φορτίο».

Όταν ρωτήθηκε για το αν το lockdown θα αρθεί από τις αρχές Μαρτίου με δεδομένη την σταθερή επιδημιολογική εικόνα και ενδεχόμενη μείωση των κρουσμάτων, είπε ότι «το θέμα δεν συζητήθηκε από την Επιτροπή. Το τι θα γίνει από την 1η Μαρτίου και έπειτα θα το δει η επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη όποτε και θα έχει όλα τα νεότερα δεδομένα». Πάντως η ίδια είπε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο lockdown «και είναι κάτι που δεν μπορεί να το πει κανείς» πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε γρηγορότερα να επιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Πάντως σήμερα, έκανε λόγο για σταθερή επιδημιολογική εικόνα τονίζοντας ότι πλέον έχουμε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, 10 ανά 100.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα σε όλη τη χώρα γύρω στα 10.500. Ωστόσο ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός ότι οι μεταλλάξεις της Μ. Βρετανίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να καταγράφονται στη χώρα μας. «Πλέον έχουμε 700 κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου σε 32 περιφερειακές ενότητες και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης του στελέχους στην κοινότητα» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι εκεί φαίνεται πως υπάρχει μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους της Ν. Αφρικής, για την οποία, όπως είπε, δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο. «Είναι ένα γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες γι' αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να ελεγχθεί η διασπορά» κατέληξε.

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι με τις 650.000 δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη γίνει στη χώρα, τα οποία μας προστατεύουν από τον μεταλλαγμένο ιό του Ηνωμένου Βασιλείου και με εμβολιασμένο το 6% του πληθυσμού, ήδη θα αρχίσει να παρατηρείται μείωση των μολύνσεων στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 75 ετών και άνω.

Για την Αττική είπε ότι η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη αν εξαιρέσει κάποιος την Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται στα 5.500 και «ο δείκτης Rt είναι κάτω από 1 κάτι το οποία δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η ίδια παρατήρησε τέλος ότι υπάρχει ήπια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Ήταν 2.200 άτομα την τελευταία εβδομάδα» κατέληξε.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 19/2 1.460 κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 28. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 325.