Εκτίμηση-«βόμβα» Θωμαΐδη για την Αττική: Υπάρχουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα 

Εκτίμηση-«βόμβα» Θωμαΐδη για την Αττική: Υπάρχουν πάνω από 100.000 ενεργά κρούσματα 

Τι προτείνει για τον περιορισμό της διασποράς- Απότομη αύξηση του ιού στα λύματα

«Καμπανάκι» κινδύνου χτυπά για την Αττική ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης ο οποίος μιλώντας στο MEGA, προχώρησε στην εκτίμηση ότι υπάρχουν περισσότερα από 100.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην κοινότητα.

Μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων μεταλλάξεων και υποστήριξε ότι κρίνοντας από τον ρυθμό αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τα κρούσματα που θα δούμε θα είναι τετραψήφιο νούμερο.

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Είναι μια απότομη αύξηση που δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%» τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα ενεργά κρούσματα στην Αττική σημείωσε ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, τόσο ασυμπτωτικών όσο και συμπτωτικών φορέων, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαίοτητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη, επομένως δεν έχει ακρίβεια η εκτίμηση, απλά είναι μια ένδειξη».

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, ίσως και 60%. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα σε 10 ημέρες, αν κρίνουμε από τον ρυθμό που αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, σημείωσε ότι «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και υποθέτουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση θα βρούμε τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Είναι πιθανό να βρεθούν νέες μεταλλάξεις διότι οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η αυστηροποίηση του περιορισμού της μετακίνησης και η αύξηση της τηλεργασίας είναι μέτρα τα οποία θα περιορίσουν τη διάδοση του κορονοϊού, κατέληξε ο καθηγητής.