Συναγερμός για το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα – Όλο και πιο κοντά το τρίτο lockdown

Συναγερμός για το μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα – Όλο και πιο κοντά το τρίτο lockdown

Ιδιαίτερα κρίσιμη η εβδομάδα που διανύουμε

Ιδιαίτερα σοβαρή κρίνεται η κατάσταση στη χώρα και κυρίως στην Αττική μετά την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Η εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού έχουν σημάνει συναγερμό και όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το τρίτο lockdown.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και η επιδημιολογική εικόνα που θα διαμορφωθεί έως την Πέμπτη θα κρίνει και αν θα υπάρξει ακόμα σκληρότερο lockdown στην Αττική, όπως συνέβη και στην Πάτρα.

Αν συμβεί αυτό, τότε μεταξύ των άλλων μέτρων θα επιβληθεί και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα, αντί για τις 21:00 το βράδυ, όπως ισχύει σήμερα στην Αττική όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR.

Επίσης, οι αλλαγές στην απαγόρευση της κυκλοφορίας θα φέρει αλλαγές και στο ωράριο των καταστημάτων που λειτουργούν με click away και click in shop, που αναγκαστικά θα πρέπει να κλείνουν από τις 17:00 αντί για τις 20:00 το βράδυ.

Παναγιωτόπουλος: Πολύ δύσκολη η κατάσταση – Με προβληματίζει που νόσησε εκ νέου ο ιερέας

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, υπάρχει εξάπλωση του ιού στην Αττική και σε άλλες περιοχές και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Η βρετανική μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να πάθει κανείς, αλλά μπορεί να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Ο καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είναι παράγοντες που επιβαρύνουν τη διάδοση του ιού, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το άνοιγμα δεν έπρεπε να γίνει». «Χρειάζεται ισορροπία ‘μισοάνοιγμα’ δραστηριοτήτων, όπως τώρα, που δεν χρειάζεται να ακολουθείται από ένα κλείσιμο, δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων πρέπει να εκτιμηθεί στο τέλος εβδομάδας και να δούμε αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Πάντα πάμε προς τα εκεί. Εβδομάδα την εβδομάδα θα έχουμε επανεκτίμηση μέτρων» σημείωσε.

«Ασφαλώς με προβληματίζει, και πολύ, που νόσησε εκ νέου ο ιεράς με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος» δήλωσε εξάλλου ο καθηγητής. Απ ό,τι φαίνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά τι (...) Άρα κάποιος που έχει αρρωστήσει με το κλασικό, ας το πούμε προηγούμενο στέλεχος, έχει πιο πολλές πιθανότητες να ξανααρρωστήσει με το νέο στέλεχος» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε δε ότι «αυτά περί επιστροφής στη Γουχάν νομίζω ότι είναι άχρηστες υπερβολές». «Δεν ξεκινάμε από την αρχή, υπάρχει κατά ένα μέρος ανοσία, αυτό δείχνουν τα δεδομένα, το υπάρχον εμβόλιο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τουλάχιστον μερική αποτελεσματικότητα και απέναντι στο καινούργιο στέλεχος» διευκρίνισε.

«Με τη γρίπη κάνουμε εμβόλιο κάθε χρόνο γιατί; Γιατί κάθε χρόνο οι ιοί είναι ελαφρώς διαφορετικοί από πέρυσι. Ενδέχεται να βρεθούμε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Έναντι της μετάλλαξης της Βρετάνιας φαίνεται τα εμβόλια ότι μας καλύπτουν με πληρότητα, έναντι της νοτιοαφρικανικής και της Βραζιλίας υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν μας καλύπτουν με πληρότητα» εξήγησε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος.

«Τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις της επιτρόπου της ΕΕ (ότι θα έχουμε σύντομα εμβόλια για την πλειονότητα των πολιτών) τις ακούω με κάποια επιφυλακτικότητα. Δε νομίζω ότι πρέπει να δημιουργούμε μεγάλες προσδοκίες που δεν μπορούν να τηρηθούν, γιατί μετά ο κόσμος έχει ματαίωση» σχολίασε ακόμα.