Κορονοϊός: Στο 2,75% ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα- Το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών

Κορονοϊός: Στο 2,75% ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη χώρα- Το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών

Ανακοινώθηκαν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και η ενεργοποίηση επιπλέον 300 κέντρων εμβολιασμού

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα αλλά και το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 εμβολιασμοί ενώ «μέχρι το τέλος της μέρας αναμένουμε να ξεπεράσουμε τις 22.000».

«Το σχέδιό μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορονοϊο», επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αυξημένες παραδόσεις εμβολίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και είπε ότι μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στη χώρα μας, είναι στο 2,75% , σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος επανέλαβε τους τρεις άξονες στους οποίους βασίζεται η επιχείρηση Ελευθερία που είναι: η ασφάλεια, η διανομή και διενέργεια των εμβολιασμών και η διαφάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη με τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Τα κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό ανέρχονται σε 680.000 εκ των οποίων τα 44.000 αφορούν την δεύτερη δόση.

«Σήμερα περισσότερα από 1.500 άτομα εργάζονται καθημερινά στην επιχείρηση “Ελευθερία”» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ότι χίλια άτομα προέρχονται από το ΕΣΥ, διακόσια πενήντα άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις, διακόσια πενήντα άτομα από την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία, «καθώς και περισσότερα από 70 επιτελικά στελέχη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

«Θα προσληφθούν 1.000 άτομα ενώ θα ενεργοποιηθούν τον Φεβρουάριο άλλα 300 κέντρα εμβολιασμού, φτάνοντας συνολικά τα 700. Δύο μεγάλα κέντρα θα δημιουργηθούν στην Αθήνα στην HELEXPO και στη Θεσσαλονίκη στην ΔΕΘ. Τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία.»

Το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών

Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε την κοινότητα για τον προγραμματισμό των παραδόσεων των εμβολίων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την ενημέρωση, σήμερα αναμένεται η χώρα να παραλάβει 90.000 δόσεις Pfizer και μέχρι τέλος Μαρτίου, 1.415.000 δόσεις.

Ενώ από την Moderna αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας, 540.000 δόσεις μέχρι τέλος Μαρτίου.

Όσον αφορά την AstraZeneca, μετά από σημερινή επικοινωνία της Αθήνας με την φαρμακοβιομηχανία προκύπτει ότι θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από το αναμενόμενο, συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.

Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊόεπιχείρηση