Η «μάχη» των αναδρομικών των συνταξιούχων σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ

Η «μάχη» των αναδρομικών των συνταξιούχων σε Ελεγκτικό Συνέδριο και ΣτΕ

Θα εξεταστούν οι προσφυγές συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα

Στο «μικροσκόπιο» του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνουν, τις επόμενες ημέρες, οι προσφυγές συνταξιούχων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν δικαστική προστασία για τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα απασχολεί χιλιάδες συνταξιούχους αφού μόνο ενώπιον του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκκρεμούν  προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι στις συγκεκριμένες προσφυγές δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων όλων των Σωμάτων που κινούνται στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπου θα συζητηθούν, σε πιλοτική δίκη, τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων του δημοσίου οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους  λόγω των περικοπών που έγιναν τόσο με τον «νόμο Κατρούγκαλου» όσο και τον «νόμο  Βρούτση» από το 2011 έως 2020.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας πως το «ψαλίδι» στις συντάξεις τους είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ΕΣΔΑ ενώ λόγω των ζητημάτων μείζονος σημασίας που επικαλούνται, πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Μετά από ένα εικοσιτετράωρο, την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για σειρά αιτήσεων ακύρωσης συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι προσφυγές φέρουν την υπογραφή, μεταξύ άλλων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, της Ανωτάτης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος του  Σωματείου Συνταξιούχων ΗΣΑΠ αλλά και 50, περίπου, συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο     πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.