Πέτσας: Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου – Προϋπόθεση η πτώση των κρουσμάτων

Πέτσας: Πιθανό το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου – Προϋπόθεση η πτώση των κρουσμάτων

Πώς σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την άφιξη των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στην πρωινή εκπομπή του Open.

Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να συνεχιστεί η πτωτική πορεία των κρουσμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι έχει δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ δεν απέκλεισε να μεταφερθεί το άνοιγμα και σε άλλους τομείς «αρκεί να συνεχιστεί η καλή πτωτική πορεία που έχουμε».

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια του κορονοϊού που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο κ. Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα. Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι τον ανησυχεί συνολικά η διαδικασία γιατί είναι πρωτόγνωρη ενώ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να μην χάσει κανείς το ραντεβού του για το εμβόλιο. Σχετικά με την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, ο κ. Πέτσας είπε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι 65 άνω και έπειτα θα μειώνεται το ηλικιακό όριο, ανά 5 - 10 χρόνια. «Θα μας πει η Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε, επίσης, πως δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, προσθέτοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να το κάνει ή θέλει περισσότερη ενημέρωση, «κάτι που θα γίνει». «Μέχρι τέλος Μαρτίου θα το έχουν κάνει οι ευπαθείς ομάδες και μέχρι τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Στην Αθήνα έφτασαν τα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19 – Οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα «Ελευθερία».

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

 

 

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. Στις δόσεις αυτές, αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρεία Moderna και από την εταιρεία AstraZeneca. Σταδιακά αναμένεται αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εμβολίων.

Προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αρχικά θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης, άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, στη συνέχεια άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.

Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.