7 τρόποι να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα μετά από ένα μεγάλο γεύμα

7 τρόποι να ξεφορτωθείτε το φούσκωμα μετά από ένα μεγάλο γεύμα

Τι πρέπει να κάνετε

Στην περίοδο των γιορτών εκφράζουμε τον πιο «λαίμαργο» εαυτό μας, σωστά; Αυτό συμβαίνει και εθιμοτυπικά έως ένα βαθμό, αλλά μετά το δείπνο συνήθως νιώθουμε ότι θα εκραγούμε από το τόσο φαγητό.

Φαίνεται σα να έχει τριπλασιαστεί το στομάχι σας σε μέγεθος; Μην ανησυχείτε, γιατί αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο γρήγορα μετά από δύο μέρες μεγάλων γευμάτων. Το πιθανότερο είναι ότι το φούσκωμα που νιώθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργείται από τον πολύ αέρα ή αέρια στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, αυτοί διασπώνται και οι φυτικές του ίνες ζυμώνονται, παράγοντας αέρια που επεκτείνονται και οδηγούν στην αίσθηση πρηξίματος.

Αν και δυσάρεστο, συνήθως δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να ανησυχείτε. Τυπικά, το πρήξιμο δεν αποτελεί σημάδι κάτι σοβαρότερου, ειδικά όταν συμβαίνει μόνο μετά από μεγάλα γεύματα. Αν όμως, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, τότε είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο. Αν δεν είναι όμως, οι παρακάτω τρόποι θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα μετά από μεγάλα γεύματα, όπως τα γιορτινά.

Ενυδάτωση

Το νερό είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτείτε όταν νιώθετε την κοιλιά σας έτοιμη να εκραγεί. Αλλά η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη μείωση του πρηξίματος. Βοηθά στην ομαλή κίνηση της γαστρεντερικής οδού και έτσι προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα. Μάλιστα, συχνά το φούσκωμα είναι αποτέλεσμα αλμυρών τροφών. Έτσι, ένας ακόμα στόχος με την κατανάλωση νερού μετά το γεύμα είναι η αδρανοποίηση της λειτουργίας του νατρίου και η ενθάρρυνση του σώματός μας να αποβάλει τα υγρά όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

Περπάτημα

Αντί να βυθιστείτε στον καναπέ μετά από ένα μεγάλο γεύμα, κινηθείτε. Κάντε μια σύντομα βόλτα και θα ενεργοποιήσετε την γαστρική κίνηση, μειώνοντας το φούσκωμα. 5 με 10 λεπτά θα είναι αρκετά για να νιώσετε κάποια ανακούφιση.

Μείωση του αλκοόλ

Μπορεί να μπείτε σε πειρασμό να βάλετε άλλο ένα ποτήρι κρασιού μετά το δείπνο, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει το πρησμένο σας στομάχι. Το αλκοόλ επιβραδύνει την πέψη και αυξάνει την κατακράτηση νερού. Επίσης, το αλκοόλ μας κάνει να θέλουμε να ουρήσουμε περισσότερο, στο τέλος μας αφήνει αφυδατωμένους.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά

Ίσως θα νομίζετε ότι τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σόδα, θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα, αυξάνοντας το ρέψιμο, αλλά αυτό που καταφέρνουν μόνο τέτοιες επιλογές είναι να αυξάνουν τα αέρια στο σύστημά σας.

Το τσάι είναι μια καλή ιδέα

Για να αποφύγετε το πρήξιμο, προτιμήστε λίγο τσάι μέντας ή τζίντζερ. Αυτά τα ροφήματα έχουν πολλές διαφορετικές ιδιότητες, που μπορεί να χαλαρώνουν την πεπτική οδό και να ανακουφίζουν από πρήξιμο και αέρια. Για παράδειγμα, η μέντα βοηθά με το πρήξιμο επειδή χαλαρώνει τους μύες που παίζουν έναν ρόλο στην μεταφορά επώδυνων αερίων πέψης.

Χαλάρωση σε μια στάση γιόγκα

Μόλις τελειώσει και η ώρα του γλυκού, βρείτε λίγο χώρο για να κάνετε μια ωραία διάταση. Οι ήπιες στάσεις γιόγκα, όπως η στάση του παιδιού και εκείνη της Γάτας/Αγελάδας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της κοιλιακής δυσφορίας που σχετίζεται με το φούσκωμα. Μείνετε σε κάθε στάση για 5 βαθιές ανάσες και επαναλάβετε μέχρι να νιώσετε ανακούφιση.

Αποφεύγουμε τις τσίχλες

Η κατάποση παραπάνω αέρα μπορεί επίσης να συνεισφέρει πολύ στο πρήξιμο και στα αέρια. Ο έξτρα αέρας εισέρχεται στο σύστημά μας, αν καταναλώνουμε κάτι γρήγορα, πίνουμε αναψυκτικά ή μασάμε τσίχλας. Αν αυτός ο αέρας καταλήξει παγιδευμένος στο έντερο, νιώθουμε πόνο και φούσκωμα. Αποφύγετε, λοιπόν, το μάσημα της τσίχλας τις ημέρες των γιορτινών τραπεζιών.