Κορονοϊός: Οι τρεις ομάδες πληθυσμού που δε θα κάνουν άμεσα το εμβόλιο

Κορονοϊός: Οι τρεις ομάδες πληθυσμού που δε θα κάνουν άμεσα το εμβόλιο

Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, λίγο πριν την παραλαβή των πρώτων παρτίδων του εμβολίου.

Ωστόσο υπάρχουν και ομάδες του πληθυσμού που δε θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση. Σε αυτές ανήκουν οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά κάτω των 16 ετών αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό, παρόλο που δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσουν τα αντισώματα που έχουν αναπτύξει όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεωρείται ως προαπαιτούμενο ο εμβολιασμός πριν από την επίσκεψη στη χώρα. Η σκέψη αυτή που εξετάζεται στην Ευρώπη, θα γίνει πράξη και στην Ελλάδαεφόσον την εφαρμόσουν και άλλες χώρες.

639 νέα κρούσματα, 558 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 639 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 125.173, εκ των οποίων το 52.6% άνδρες.

5.126 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 35.741 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

558 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 166 (29.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 732 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.687 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.475 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 639 κρουσμάτων κορονοϊού

Σύμφωνα με τα στοιχεία γεωγραφικής κατανομής της επιδημιολογικής έκθεσης τα 639 επιπλέον κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 184 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 3 κρούσματα στην Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Τέλος, 10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Β. Παπαευαγγέλου - Γκ. Μαγιορκίνης: Αποφυγή του συγχρωτισμού στις φετινές γιορτές και τήρηση των μέτρων προστασίας

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η πανδημία στην Ελλάδα, η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, τα σημεία πίεσης στο ΕΣΥ δείχνουν ελαφρά υποχώρηση, ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, ανέφεραν κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Έχουμε πλέον εμφανή μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων σθενών και καθημερινών θανάτων» είπε η καθηγήτρια.

Και οι δύο ειδικοί έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις "διαφορετικές" φετινές εορτές, λέγοντας ότι πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό, ο οποίος όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου προστίθεται στη δέσμη των μέτρων προστασίας που ήδη ισχύουν και τα οποία πρέπει όλα μαζί να εφαρμόζονται για να αποδίδουν. Αν κάποιος καλεσμένος είναι ασυμπτωματικός ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υπαρκτός για όλους τόνισε η λοιμωξιολόγος τονίζοντας ότι πρέπει να καθορίσουμε τη "φούσκα" δηλαδή μια μικρή ομάδα συγγενών και φίλων για να κάνουμε παρέα. Προσέθεσε ότι χωρίς μάσκα 20 άτομα σε χώρο 150 τ.μ. ο ιός θα διασπαρεί σε 8 λεπτά.

Μίλησαν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με την κ. Παπαευαγγέλου να εστιάζει στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων. Ως παιδίατρος μίλησε για τον εμβολιασμό σε εγκύους και παιδιά, λέγοντας ότι σε πρώτη φάση δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν όπως επίσης και όσοι νόσησαν από covid-19.

Ιδιαίτερα τώρα που έχουμε την ελπίδα του εμβολίου μπροστά μας πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας, είπαν οι δύο καθηγητές, τονίζοντας ότι «στη χώρα μας ελπίζουμε ο εμβολιασμός να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους».

Αναφορικά με τις παρενέργειες, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι περιλαμβάνεται ο πόνος, στο σημείο της ένεσης, η κόπωση, η κεφαλαλγία, σπάνια ο πυρετός, τονίζοντας ότι όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ήπιες στα άτομα άνω των 65 ετών σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι άμεση προτεραιότητα γιατί τα παιδιά βρίσκονται αρκετό καιρό μακριά από τον φυσικό τους χώρο. Επανέλαβε ότι τα σχολεία έκλεισαν γιατί υπήρξε διασπορά μεταξύ των γονέων και όχι γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό.