Ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα – Πώς θα γίνονται οι αγορές

Ανοίγουν και τα εμπορικά κέντρα – Πώς θα γίνονται οι αγορές

Πώς λειτουργεί το click away

Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούν να πωλούν προϊόντα και τα καταστήματα που βρίσκονται μέσα στα εμπορικά (mall).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, τα καταστήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με παραγγελίες click away και με stands που θα δημιουργήσουν σε εξωτερικούς χώρους, θα μπορούν να δέχονται παραγγελίες και να παραδίδουν προϊόντα, αρκεί να τηρούνται οι αποστάσεις όπως αναφέρθηκε στο κεμτρικό δελτίο ειδήσεων.

Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Ποιες οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων

Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 αντί 20:30.

Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Τα καταστήματα τροφίμων έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Πώς λειτουργεί το click away

Επιτρέπεται η εξ αποστάσεως προαγορά/προεπιλογή των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away).

  •  Γίνεται καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά.
  •  Η παραλαβή γίνεται από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
  •  Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.
  •  Κατά την παραλαβή τηρείται ελάχιστη απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών, ο μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή είναι 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής δέκα λεπτά.