Kορονοϊός: Οι παράγοντες για την αργή υποχώρηση του ιού- Τα επόμενα βήματα

Kορονοϊός: Οι παράγοντες για την αργή υποχώρηση του ιού- Τα επόμενα βήματα

Κλιμακωτά το άνοιγμα της αγοράς- Λίγες οι πιθανότητες για μετακινήσεις από νομό σε νομό τις γιορτές

Με δεδομένη πλέον την παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου, κυβέρνηση και οι ειδικοί της Επιτροπής προσπαθούν να βρουν την κατάλληλη δίοδο για την σταδιακή επανεκκίνηση τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της κοινωνικής ζωής, καθώς είναι διάχυτη η κόπωση του πληθυσμού από τα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των αρχών, είναι η αργή υποχώρηση του ιού στην χώρα, με την μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στην επικράτεια και την τεράστια πίεση που εξακολουθεί να επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με επίκεντρο τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κύριοι παράγοντες για αυτήν την αργή μείωση των κρουσμάτων και γενικότερα του επιδημιολογικού φορτίου, μπορεί να συνοψιστεί: στην εκτεταμένη διασπορά μέσα στις οικογένειες, στην κόπωση του πληθυσμού και την μικρότερη συμμόρφωση στα μέτρα, την συγκέντρωση κόσμου σε κλειστούς χώρους (λόγω εποχής) αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα των περιοριστικών μέτρων που είναι πιο ήπια σε σχέση με την καραντίνα της άνοιξης.

Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς

Το Σάββατο ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο πώς θα γίνει το κλιμακωτό άνοιγμα της αγοράς, αρχής γενομένης από τα εποχικά καταστήματα που ανοίγουν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

«Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Επίσης ξεκαθάρισε ότι ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μες στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα τόνισε ότι είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν: «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

Αντίθετα, κλειστές θα παραμείνουν την περίοδο των γιορτών οι επιχειρήσεις της εστίασης: Μπαρ, κέντρα διασκέδασης, πολυχώροι ψυχαγωγίας.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών κατά τη διάρκεια των εορτών με βάση το υψηλό ιικό φορτίο αλλά και το ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να δημιουργήσει χαλάρωση.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορονοϊό