Κορονοϊός: Άρση του lockdown σε ζώνες – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το πότε θ΄ ανοίξει η αγορά

Κορονοϊός: Άρση του lockdown σε ζώνες – Οι έξι δείκτες που θα κρίνουν το πότε θ΄ ανοίξει η αγορά

Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανοίξει ταυτόχρονα όλη η χώρα

Στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων καθώς είναι εκείνος ο οποίος θα λάβει τις τελικές αποφάσης για το πότε θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων.

«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε, σε δηλώσεις του, ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ενώ, εκτός των άλλων, μίλησε και για το θέμα των εμβολίων.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες. Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορονοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις», ανάφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές.

Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι έγινε ένα λάθος. «Δώσανε κατά λάθος τη μισή δόση πρώτα σε κάποιους και μετά τη συνολική δόση κι εκεί βρήκαν ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από το να δώσεις δύο πλήρεις δόσεις, δηλαδή η μισή και μία δουλεύει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια». Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει μόνος του το εμβόλιο της εταιρείας που θέλει να κάνει.

«Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε», κατέληξε.