Θεσσαλονίκη: Έτοιμοι για τη «μάχη» με τον κορονοϊό οι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών – Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευσή τους

Θεσσαλονίκη: Έτοιμοι για τη «μάχη» με τον κορονοϊό οι γιατροί των ιδιωτικών κλινικών – Ολοκληρώθηκε η εκπαίδευσή τους

Γεμάτες οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία από την έναρξη της εφημερίας

Την εκπαίδευση για τα περιστατικά COVID-19 ολοκλήρωσαν 30 γιατροί από την «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός» προκειμένου να τεθούν στις επάλξεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να παρέχουν κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της αναγκαστικής δέσμευσης ιδιωτικών κλινικών από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ThessToday.gr οι 30 γιατροί εκπαιδεύτηκαν πλήρως στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», ενώ αντιστοίχως γιατροί από τη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης -το δεύτερο νοσοκομείο που επιτάχθηκε- θα κάνουν και εκείνοι με τη σειρά τους εκπαίδευση για τα περιστατικά κοροναϊού. Εδώ και λίγα 24ωρα άδειασαν 50 κλίνες από τη Γενική Κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» και τουλάχιστον 200 από τη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας τους ασθενείς σε άλλα ιδιωτικά νοσοκομεία όπως στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης (πρώην κλινική Γαληνός) καθώς και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο ήδη έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο στο πάρκινγκ, αποτελούμενο από κοντέινερ μέσα στα οποία υπάρχουν γραφεία, χώροι εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν θα μεταφερθούν ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, παρά μόνο εκείνοι με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού και εκείνοι που βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας του ιού.

Πώς πάρθηκε η απόφαση της επίταξης

Η απόφαση για την επίταξη ελήφθη έπειτα από την εκπνοή του τελεσίγραφου που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, για τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός ανάμεσα σε ασθενείς με κορωνοϊό και τους υπόλοιπους, προκειμένου να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης των άλλων ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ιδιωτικές κλινικές. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι θα συνεχίσει η άσκηση πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας το επόμενο διάστημα, παρά το lockdown. «Τα κρούσματα μπορεί να αρχίσουν να “πέφτουν”, αλλά η πίεση θα συνεχιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Μη ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Η επιδημιολογική κατάσταση της φαίνεται πως δεν επιτρέπει να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα για το lockdown που προβλέπει λήξη του στο τέλος του Νοέμβρη. Μέσα στην εβδομάδα θα εξεταστεί ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως «ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας εντός του Δεκεμβρίου». Δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, υποστήριξε.

«Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε ή να επανέλθει ένα κομμάτι της οικονομίας σε μια κανονικότητα από την 1η Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γεμάτες οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία από την έναρξη της εφημερίας

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που βιώνει η «κόκκινη» Θεσσαλονίκη, είναι ότι την Κυριακή που εφημέρευε το «Γεννηματάς» και το ΑΧΕΠΑ δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια στην Εντατική COVID-19, καθώς τα 17 και 44 κρεβάτια ήταν αντιστοίχως γεμάτα. Ειδικά στο «Γεννηματάς» σε μία ακόμη εφημερία έγινε προσπάθεια των γιατρών να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς, που βρίσκονται λίγο πριν την διασωλήνωση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι ασθενείς διασωληνώνονται ακόμη και εκτός ΜΕΘ, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι ότι διασωληνώνονται κυρίως νέοι, 30αρηδες που μάλιστα δεν έχουν ιστορικό, ενώ θλίψη προκαλεί ο θάνατος του 25χρονου στις Σέρρες, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή και νικήθηκε από τον κοροναϊό.