Πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιόνια στα ορεινά από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Πλημμύρες, κατολισθήσεις και χιόνια στα ορεινά από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ στα λευκά «ντύθηκε» ο Ψηλορείτης

Αρκετά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε το νέο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε και πάλι την Κρήτη.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα cretapost.gr, από το πρωί της Παρασκευής αρκετοί δρόμοι στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές από την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ κάποια σπίτια, κυρίως στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, πλημμύρισαν. Η πυροσβεστική προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων σε σπίτια στο Σκλαβεροχώρι.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν στην Κρήτη από τις σχεδόν συνεχόμενες σε κάποιες περιοχές βροχές, που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στο νησί. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη υετού έως το απόγευμα της Παρασκευής 20/11. Όπως φαίνεται σε αυτόν, στο Τζερμιάδο Λασιθίου η ολική βροχόπτωση έφτασε τα 111 χιλιοστά.

Εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχουν προκληθεί κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του δήμου, στο οδικό δίκτυο από το Οροπέδιο μέχρι το Κράσι έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις, αλλά και πυκνή ομίχλη. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία του δήμου απαγορεύει την διέλευση οχημάτων εντός του Κάμπου του Οροπεδίου, αλλά και από τις ιρλανδικές γέφυρες.

Το νέο κύμα της κακοκαιρίας έφερε και χιονοπτώσεις στα μεγάλα υψόμετρα της Κρήτης, με αποτέλεσμα να ντυθεί στα λευκά ο Ψηλορείτης. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που έχουν αναρτηθεί στα social media τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους με την χιονόστρωση να ξεκινά από τα 1.400 μ. υψόμετρου.